Avenc del Davi


L'habitatge de 9.000 ratpenats cada hivern

L'avenc del Daví té una fondaria de 65 metres, que serveixen cada hivern d'habitatge a una nombrosa colonia de ratpenats. Està situat sota els Obits i la Font Flavia, en direcció a la canal de la Revella.
Els ratpenats arriben a l'avenc del Davi cap el mes de novembre i marxen al març. Les famelles i les cries son les primeres en arribar i els últimes en marxar. Durnat aquest periode de temps a la cavitat hi viuen uns 9.000 ratpenats. A la primavera i a l'estiu marxen a coves de la costa i, fins i tot, a cavitats del sud-est de França, algunes a més de 100 quilòmetres de distància.
Per compendre la importancia del ratpenats, cal coneìxer una dada important: la colònia que viu als avencs de la vall d’Horta consumeixen anualment entre 12 i 18 tones d’insectes. Això passa perquè cada ratpenat necessita menjar cada dia insectes que sumin el seu propi per poder mantenir la temperatura corporal i emmagatzemar reserves per passar el periode d'hivernació.
La primera exploració acreditada de l'avenc va ser el 1912 pel Centre Excursionista e Terrassa. Els estudis científics de la cavitat es van iniciar ben aviat. El 1922 ja va ser visitada per Santiago Novellas, del Museu de Zoologia, amb la finalitat de recullir mostres de la seva fauna. A l'avenc del Davi també es va realitzar el primer estudi en profunditat fet a Espanya de les migracions dels ratpenats. Va ser efectuada pel professor Balcells.
Els estudis sobre l'avenc del Davi han seguit a França, Alemania, Polònia, Australia, Estats Units, Canada, Romania, Italia, Holanda o Bèlgica.
L'avenc del Davi també ha inspirat moltes històries. Una d'elles afirma que la cavitat va servir d'amagatall de monedes d'uns falsificadors que tenien els Obits com a centre d'operacions. Les narraccions orals afirmen que aquest cas va ser descobert per una colla de carboners que treballaven al Sot de la Ravella i dormien a les Casetes del Bofí. Una nit van descobrir monedes entre la llenya i un dels homes, conegut com a Manel del Fum, es es va dedicar a buscar-ne més. La sort va voler que trobés dues bosses amagades entre altres piles de llenya. Sense dir res als seus companys, va guardar-les.
Quan uns dies més tard va començar a gastar-les a Sant Llorenç Savall un mercader procedent de Calders va denunciar que les monedes eren falses. El batlle va tancar a la presó a Manel del Fum i, al mateix temps, l'interrogava per saber on havia trobat tantes monedes. Finalment va proposar-li un pacte fora de la llei: si li deia on era l'amagatall el deixaria lliure.
El Manel va decidir enganyar al batlle i portar-lo fins a l'avenc del Davi, on realment no havia trobat res. Per això, quan el batlle va baixar al fons de la cavitat ajudat per una corda, el Manel va sortir corrent. Però la sorpresa va ser que realment allà hi havien monedes i eren les de veritat perquè els falsificadors havien deixat allà els diners ja canviats en els mercats de la rodalia. La història acaba amb el Manel del Fum penjar a la forca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada