Mas de Casajoana

El mas de Casajoana es troba a la Serra de la Gallina, al nord de Rellinars. Antigament era coneguda com a Casa  Jussana i va ser propietat de la nissaga dels Desfer (que el 1596 es van emparantar amb els Amat).
La familia Dasfer està vinculada a Rellinars des de l'any 1358, quan el conseller del rei, el manresà Jaume Desfar, va comprar a Pere el Cerimoniós per 4.000 sous el castell de Vacarisses i les terres de Rellinars i Vacarisses, inclòs el castell d'aquest terme.
Durant els segles XVIII i XIX el mas de Casajoana, com tots els del massis, va dedicar moltes de les seves terres al conreu del la vinya. La fil.loxera va suposar la desaparició de les vinyes, però d'aquella època han quedat els marges de les feixes repartits per tota la finca i un destacant conjunt de barraques de pedra.
La masia té una planta baixa i dos pisos d'alçada, amb parets de càrrega de pedra i coberta de teula àrab. Té adossats tres petits edificis només de planta baixa i, a més a més, separada per uns metres, hi ha una altra caseta.
Per arribar al mas de Casajoana cal sortir des de l'esglèsia de Sant Pere i Sant Fermí i seguir per la pista que puja paral.lela als torrents de la font d'en Sala i de la font de les Cases. Des de la masia la pista continua amb una forta pujada (coneguda com la carenada) fins el coll de la Morella, on enllaça amb el camí Ral de Barcelona a Manresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...