L'Avenc de la Serra del Gall, una gran cavitat perduda mig segle i habitada per salamandres

El Rossend Grané (a la descoberta del 1920), el Salvador Vives (al retrobament del 1970) i el Josep Fonoll (al març 2014)
L'avenc de la Serra del Gall és el més gran dels que estan situats al voltant de la Casa de l'Obac. També és un dels que es coneix des de més antic (gairebé fa un segle, si bé va estar perdut durant 50 anys, entre el 1920 i el 1970). A més, té una important colònia de salamandres.
Per aquesta suma de característiques l'avenc ha estat triat avui (diumenge, 2 de març) com a destí d'un grup de veterans de la Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS) del Centre Excursionista de Terrassa (CET). Convocats pel Josep Fonoll, en l'exploració han participat el Salvador Vives (clau en la història de la cavitat), l'Eduard Badiella, la Gemma Pirla (Presidenta del SIS),  el Joan Pladeveya, el Fernando Aguirre, l'Antoni Sanchez, el Lluís Gil, la Mireia Saladrigues, el Lluís Fuster, el Marc Banchs, el Joan Fonoll i el Gregorio Mazón.



La troballa el 1920
L'avenc de la Serra del Gall va ser trobat originàriament el 18 de gener del 1920 per diversos membres del CET. D'aquella jornada es conserva una fotografia del Rossend Grané, que posteriorment va arribar a ser president del centre.

El retrobament el 1970
Com ha passat amb moltes altres cavitats, l'avenc "es va perdre" durant mig segle. L'esforç per tornar-lo a localitzar va ser realitzat pel Salvador Vives i el Jordi Marcet (Toti). Els dos van dedicar tres jornades a explorar pam a pam la Serra del Gall i els torrents que l'envolten. Quan ja tornaven el tercer dia, el 5 de juliol del 1970, el Salvador va ser qui va veure la gran boca de la cavitat, que fa 11 metres de llargada per 3,5 metres d'amplada.
A la setmana següent, el Salvador i el Toti van fer l'exploració completa de l'avenc. que té un pou d'entrada de 18 metres de fondària i una saleta d'11 metres de llarg, que baixa fins el 25 metres de fondària total.

Com a curiositat, el Toti es va dedicar a picar intensament la saleta per intentar trobar una segona dependència que semblava estar inclosa en la ressenya del 1920. Però, en realitat, l'antiga nota es referia als únics dos espais existents: el pou i la sala adjunta.
La notícia del retrobament de l'avenc va aparèixer al Correo Catalán (segons un article facilitat pel Salvador Vives):

Salvador Vives
El Jordi Marcet
La saleta interior al 1970
El Salvador Vives
Exploració dels veterans del SIS el 2014
Avui (2 de març del 2014) l'avenc de la Serra del Gall va tornar viure una jornada en protagonitzar una reunió d'alguns destacats veterans del SIS, que van estar molt en actiu fa uns 20 anys.
Durant la seva exploració han constatat que l'avenc conserva una bona colonia de salamandres i alguns ratpenats.
A continuació diverses fotos mostren alguns dels participants a la trobada:


Salvador Vives
Josep Fonoll
Gemma Pirla
Joan Pladeveya
Antoni Sanchez
Lluis Gil
Lluís Fuster


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...