La cavitat havia estat tancada sense permís per uns autors anònims que defensaven la seva protecció. I tot apunta que ara ha estat reoberta per grups excursionistes, també anònims, que no veuen motius per a restringir el pas.
Si fa poc es coneixia que l'estreta gatera d'entrada de la cova-avenc Quim Solbas havia aparegut tancada amb una reixa, ara aquesta porta acaba d'aparèixer trencada. Per tant, l'accés torna a estar obert.
La reobertura ha estat detectada en una visita realitzada per un diari a la cavitat per fer fotos precisament de la reixa, sense saber que ja estava trencada.
La Diputació de Barcelona havia estat alertada pels Mossos d'Esquadra del tancament sense permís de la cavitat i ja havia anunciat que procediria a reobrir la cavitat després que la policia fes un estudi.
Però la Diputació de Barcelona nega que el trencament de la reixa hagi estat obra seva. Tot apunta que la porta ha estat forçada per alguns grups d'excursionistes que estaven en contra del tancament.
Dues opinions.
Per entendre tota aquesta polèmica cal remuntar-se al 2011, quan en Quim Solbas va descobrir la cavitat, que té unes formacions destacades i algunes restes de fauna (Enllaç per escoltar el descobriment de la cova).
Un informe sobre la cavitat va posar de relleu els seus aspectes geològics i va apuntar la possibilitat que també tingués interès paleontològic.
En base a tots arguments el propi Quim Solbas, juntament amb altres persones, van demanar fa un any per escrit al Parc Natural i a la Diputació de Barcelona que es protegeixi la cavitat per tal de preservar tots els seus valors.
El Parc Natural no va contestar a l'escrit i, de fet, nega que mai hagi rebut cap petició de protecció. I la Diputació si va donar per rebut l'informe.
Mentrestant continuava el debat sobre la necessitat de protegir aquesta i d'altres cavitats de Sant Llorenç del Munt.
Finalment, algunes persones, de forma anònima, i sense permís, van decidir cap el mes d'abril instal.lar una reixa a la cova. També van posar un cartell on es deia que s'havia tancat per motius paleontològics i geològics i es donava un correu a qui vulgues visitar la cavitat. Després aquest cartell va ser substituir per un altre on s'indicava que calia posar-se en contacte directament amb el Parc Natural per veure la cavitat, si bé els autors d'aquest nou avis (encara penjat a la porta) no eren realment els guardes.
La instal.lació de la reixa va ser rebutjada frontalment per la Federació Catalana d'Espeleologia, que no veu motius científics per a incorporar la cova-avenc Quim Solbas al grup de cavitats que reben protecció a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac (els avencs del Davi i Castelsapera, i la cova de Mura).
A més, molts grups espeleològics d'arreu de Catalunya havien mostrat el seu malestar pel tancament de la cavitat.
La divisió d'opinions és tan certa i forta que finalment alguns dels excursionistes detractors del tancament han decidit trencar la reixa per poder continuar visitant la cova-avenc.
En aquest article hem exposat de moment els fets com han anat passant. Per a conèixer més opinions podeu escoltar el capítol dedicat a aquesta trista polèmica pel programa de Matadepera Ràdio, Això és La Mola.
- Pàgina del programa. (Això és la Mola)
- Escoltar el capítol:
L'estratègia de 'no fer res' pel que fa el patrimoni subterrani a Sant Llorenç és l'estratègia que han dut a terme els gestors del parc des del dia que es van fer càrrec de l'espai natural. Fins i tot per desmantellar la porta d'accés a l'avenc Quim Solbas no els ha calgut moure un dit. Si s'ho estaven rumiant, ara ja no els caldrà, perquè algú els ho ha posat fàcil. I que consti que els gestors del Parc han tancat (literalment tancat, sense porta ni pany) una cavitat sense esperar el permís de ningú: ni de la Federació Catalana d'Espeleologia, ni esperant informes experts, ni informant a ningú dels motius. Quan volen, tots ho sabem això, fan el que creuen que han de fer (pista de Matarrodona, abocaments de runa a la Mata, la ampliació de la caseta d'Estenalles, els rocaters picats a màquina etc). Evidentment no diré de quina cavitat es tracta, no sigui que aquests desaprensius (completament anònims, és clar) repeteixin la seva actuació.
ResponElimina