Per sobre la Torre Salvans (uns 200 metres en direcció oest) hi han les restes d'una antiga barraca dels pastors. Les pedres de l'antiga construcció han estat trobades i autentificades per l'expert Joan Roura, impulsor del Grup de Recerca de la Pedra Seca de Castellar del Vallès, una de les entitats més reputades de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
La descoberta s'ha produït en el transcurs d'una sortida cap a la Roca del Cord. En arribar a un roquissar situat sobre la Torre Salvans el Joan s'ha fixat en un munt de pedres i, un cop revisat, no ha tingut cap dubte que es tractaven d'una antiga barraca que fa molt temps serviria d'aixopluc als pastors que portaven els ramats al sector de La Barata.
Per la seva situació, i pel record de testimonis vinculats a la Torre Salvans, l'últim servei de la barraca va ser com a recer dels guàrdies que vigilaven els accessos superiors de la Torre Salvans quan hi va viure el president de la II República espanyola, Manuel Azaña. Va ser entre el febrer del 1938 i el gener del 1939. Els guàrdies assignats a la protecció de l'Azaña formaven un grup nombrós, que va fer vida entre Matadepera i Terrassa.
La barraca està per sobre la casa (a només 200 metres en direcció oest), prop del corriol que des de La Barata va cap a la Roca del Corb. Continuant cap a dalt (uns 300 metres més cap a l'oest) hi ha el popular niu de metralladores (que en una edició antiga del mapa de l'Alpina s'identificava per error com el Búnquer de Lasaña).
Una gran feina, reflectida en un gran llibre.
La troballa de les restes de la barraca de pastor és un nou "regal" que el experts en pedra seca de Castellar del Vallès fan al poble veí de Matadepera. Fa uns anys ja es van ocupar de la rehabilitació d'una de les barraques dels Rossos, sobre la que havia caigut un pi.
El Grup de Recerca de la Pedra Seca de Castellar del Vallès és un dels gran exemples a Catalunya de la recuperació del patrimoni i, a la vegada, de la reactivació de l'art popular. Al seu terme municipal han trobat i rehabilitat nombroses barraques. El fruit del seu treball està recollit en un llibre, que recomanem a tothom:
- Construcció de la Pedra Seca a Castellar del Vallès: les Barraques de Vinya.
Fora del seu terme municipal, el grup també ha trobat diverses construccions. En aquests casos, ofereixen la seva col.laboració a grups de voluntaris locals. Així han fet tasques comunes amb el Grup Ballestar de Pedra Seca de Sant Llorenç Savall, que lidera el "gran" Jordi Guillemot. A Matadepera també s'estan sumant esforços per a la recuperació del patrimoni.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada