Balma dels Debanadors

La Balma dels Debanadors està situada a la capçelera del Sot de l'Infern, al cingle de ponent de la Coma d'en Vila, per sota del camí ral a Mura.
A l'edat mitjana aquesta cova es coneixia com l'Espluga dels Venedors, però amb el temps va anar canviar de nom fins a l'actual topònim. Sempre ha servit com a refugi, una funció per a la està ben preparada al tenir una font al seu interior. A més, una petita part està obrada.
El 1590 la balma es va fer popular al ser l'escenari d'un assassinat. El 9 de novembre d'aquell any un bouer de Mata-rodona va trobar un home mort per dos forts cops al crani i dues punyalades al coll.
El cos es va poder identificar perquè paradoxalment el cadàver tenía en una butxaca un certificat de bona salut lliurat per la rectoria de Matadepera. Així es va descobrir que es tractava d'un pelegrí que tornava de visitar la tomba de l'Apostol a Santiago de Compostel.la i havia tingut la mala fortuna de ser assaltat i mort per uns bandolers quan només li faltava una hora per arribar a casa seva.
Els testimonis de l''epoca aporten un curiosa dada de com s'iniciava el procediment de reconeixement d'un cadàver. El veguer, arribat de Manresa, va preguntar al mort tres vegades: "Home de bé, qui t'ha mort?". Després de l'evident silenci, començaven la resta de diligencies que ja no requerien la participació del difunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...