Per acondicionar la cavitat, els soldats van cobrir els seus dos accesos (a banda i banda de la roca) amb parets d'obra vista, una part de les quals encara es conserva.
Els carlins van triar aquest indret per la seva grandaria, per disposar d'una font d'aigua (la font d'en Rossinyol que es troba dins la veina cova de la Cort Fosca) i per estar estratègicament amagat i oferir una excel.lent visió aèria del Torrent del Figueret, la carena de l'Espluga i altres parts de l'Obac.
Des del Coll de Boix, s'arriba a l'Hospital de Sang després de superar el Turó de la Fosca pel camí del seu cim o per un altre lateral. Tots dos conflueixen davant un estivall, on sembla que no hi ha continuació. Però,a ma dreta, entre unes roques, baixa una canal estreta, ombrívola, humida i exhuberant de vegetació. Al cap de pocs metres de baixar per la canal es veu una primera cova (La Cort Fosca) i, tot seguit, es troba l'antic hospital.
El gran forat/habitatge no es visible fora de la canal perquè queda tapat per unes alzines i unes grans roques. Una escletxa oberta entre aquestes roques fa les funcions de finestra sobre l'Obac.
Us adjunto un vídeo amb la ruta a l'Hospital de Sang; http://www.youtube.com/watch?v=rHF8QBNBYgs
ResponElimina