Avenc dels Codolosos, la "tomba" del mosso del rector de Mura degollat el segle XVI


L'avenc dels Codolosos es troba a la llarga carena per on transcorre el camí raló de Mura.  Està situat en concret en el petit promontori boscós que hi ha entre els dos plans pelats de roca coneguts com l'Estepar (al sud)  i els Codolosos (al nord).
La cavitat té quinze metres de profunditat i una boca de 2 per 1 metre.

Com està a la vora del camí raló, l'avenc és un dels pocs coneguts històricament a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. L'Antoni Ferrando i Roig va localitzar un document que explica que, dins de la cavitat, va ser trobat el 3 d'agost de 1585 el cos de Valentí Llobet, conegut amb el sobrenom de Cosic, que treballava com a mosso pel rector de Mura, Jaume Oller.
El difunt tornava a Mura des de l'era de la Pola, on hi havia anat a cobrar el delme (un sac de blat) que en Jaume Roure havia de donar al rector. El sac va quedar prop de l'avenc, però, en canvi, no hi havia una mula de pèl roig que el Cosic s'havia endut per transportar millor la càrrega.
El cas es va resoldre perquè als voltants de la cavitat també es va trobar una daga plena de sang. I aquesta daga va ser identificada per un mosso de l'hostal del Prat, de Rocafort. Aquest recordava que feia pocs dies un home, acompanyat del Miquel Pinagosa, traginer de Berga. havia esmolat aquesta daga al seu establiment. I el més important va escoltar com tots dos deien que havien d'anar a València, però no tenien cavalcadura. I un li deia a l'altra que, amb l'ajut de la daga, aconseguirien el que necessitaven.
La seva víctima va ser en Valentí Llobet, al que van degollar i tirar a l'avenc per tal de robar-li la mula.
L'avenc dels Codolosos també és un referent històric més recent. Va ser el primer al que oficialment van baixar el 1911 els membres del llavors acabat de crear Centre Excursionista de Terrassa. Ho van fer en el transcurs d'una ruta espeleològica al poble de Mura, en la que van participar el Domènech Palet i Barba, en Pau Gorina i el Frederic Segués, entre d'altres.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...