Els Barata es van establir com a pagesos remences, però al comprovar la gran quantitat de gent que transitava pel Camí Ral ben aviat van decidir fundar un hostal al costat del mas. La situació estratègica de l'establiment va afavorir el seu èxit ràpid. Era el punt de sortida o d'arriba (segons la dirección que es seguis) del solitari i perillós tram del camí Ral que va de Matadepera a Sant Jaume de Vallhonesta. A més, com a primera o darrera fita, aquesta via requereix superar el desnivell de poc més de 200 metres que hi ha des de La Barata fins el Collet Estret (850 m). Per aquests motius, l'hostal era un punt clau de referència en els mapes de Catalunya i una mena d'oases pels comerciants i viatges que havien de recorre el trajecte entre Barcelona i les contrades de Manresa.
Els Barata van ser víctimes directes dels assalts dels bandolers que actuaven pel Camí Ral. Estan documentats dos intents de segrest de fills de la casa. Una acció va ser executada l'octubre de 1.615 per la banda dels Avinyonesos, però l'hereu segrestat va aconseguir fugir. L'altre intent també fustrat va ser realitzat el gener de 1613 pel terrible bandoler Sastre Domingo, autor confès de 105 assassinats a tot Catalunya.
L'elevat grau de risc patit per l'hostal va motivar que diversos membres de la familia Barata fossin els batlles de Matadepera durant l'etapa més forta de bandolerisme. Entre els cent anys que van del 1.542 al 1.645 un total de 7 dels 13 batlles eren de La Barata.
En sentit invers, algunes llegendes, no contrastades, atribueixen als Barata, la col.laboració activa amb els bandolers. Aquestes històries expliquen que alguna generació dels propietaris de l'hostal, sense identificar la data, havien acordat amb els deliquents una sèrie de senyals amb roba estesa per alertar-los de la presència de vianants adinerats.
L'hostal va estar obert més de cinc segles, fins que el Camí Ral va deixar de ser frequentat. Aquesta activitat sempre ha estat complementada amb altres, com l'explotació forestal. Algunes d'aquestes activitats han estat molt rendibles econòmicament. Així, durant la primera meitat del segle XVIII, la familia van fer fortuna amb l'explotació de les vinyes i, molt més recentment, als anys 60 del segle XX, l'Antoni Barata va començar la parcel.lació i venda d'una part important de les seves propietats, originant el neixement de la urbanització de Les Pedritxes.
Alguns dels membres de la familia Barata han tingut projecció política i el mateix hostal ha estat escenari d'importants aconteixements.
La Guerra del Francès. El 24 de març de 1809 va arribar a La Barata el general anglès, Lluis Wimpffen, un dels homes enviats pel Regne Unit per ajudar a combatre i explusar als francesos. Wimpffen va instal.lar el seu cuarter general a l`hostal. El baró de Maldà explica que, tres dies més tard: "els francesos ban atacar la Barata, sota Sant Llorenç de Munt, encara que els han pentinat bé, que és com dir que n'han mort 150". No obstant, un temps després els francesos van aconseguir controlar La Barata i es van instal.lar allà fins el març de 1810 quan l'exercit local va fer un atac a tota la zona. Milans del Bosch diu que "havent-se assabentat el subtinent del primer batalló de la Legió Catalana, Gabriel Quintana, que alguns oficials francesos estaven amagats a la casa anomenada Barata, esfondrà amb les seves mateixes mans la porta de la casa, i féu presoners tres oficials i dos cirurgians que hi havia dins".
A l'abril de 1811 es va produir una important batalla al voltant de la Barata. El general francès Mac Donald tornava, amb 10.000 soldats. pel cami ral a Barcelona després d'haver arrassat Manresa. Pels voltants de La Barata els esperaven somatents i paisans, que van provocar un miler de morts entre els francesos.
El ministre Barata. Després de la guerra del fracès, ja l'any 1.821 l'advocat Antoni Barata va ser ministre d'Hisenda del govern espanyol. Sembla que un dels seus suports va ser l'influent jutge Francisco de Zamora, que s'hostajava sovint a La Barata i va ser un dels primers excursionistes foranis enamorats de Sant Llorenç de Munt, fins el punt d'escriure les seves experiencies a indrets com la cova Simanya o l'ermita de Santa Arnès.
Per anar a La Barata cal agafar la carretera de Matadepera a Talamanca. La masia es troba al quilòmetre 9. Davant, a peu de carretera hi ha un petit aparcament, que es fa servir com a punt de sortida de moltes excursions tant a la vessant de Sant Llorenç del Munt com de l'Obac.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada