Avenc del Club

La troballa del gos del Comte

L'Avenc es troba al costat de la cruilla de la pista de Can Robert a Can Pobla amb el canal de les Bruixes.
L'Avenc va ser descobert a principis del segle XX pel propietari de La Mola, Antoni de Quadres, comte de Sant Llorens del Munt, un día que anava a caçar. Poc després de sortir de Can Pobla, on vivia, el seu gos es va aturar a ensumar unes pedres. Al retirar-les es va veure la cavitat que havia estat coberta feia temps pels pagesos.
L'Antoni de Quadras va comunicar la troballa al Club Muntanyenc. I tres dels seus membres (J. Montllor, J. Corominas i J.M. Có) van fer la primera exploració l'11 de setembre del 1909, assignant-li una fondaria de 70 metres. Com a reconeixement a la seva tasca, es va batejar el forat com a avenc del "Club".
El 23 de febrer de 1964 espeòlegs de Sabadell van desobstruir l'avenc i van veure que tenía continuació fins els 115 metres.
L'avenc és molt popular tant per la facilitat d'accès com per les seves característiques. Per això, habitualment es fa servir com a iniciació a l'espeologia.
L'any 1962 el Grup Talps del Centre Excursionista del Vallès va començar a instal.lar per Nadal un pessebre al fons d'aquest avenc. Però cinc anys més tard, el 22 de desembre de 1967, un dels joves que feia la instal.lació va  patir un accident.


3 comentaris:

  1. Mi bisabuelo se llamaba Antonio de QUADRAS y Fekiu y no QUADRES

    ResponElimina
  2. y el titulo correcto es Comte de Sant Llorens del Munt , en 1.905 no estaba normalizado el catalan, el celebre libro de A. Verges i Miraso , tambien pone Sant Llorens

    ResponElimina
  3. Els Espeleòlegs de Sabadell formaven part del GETIM, Grup Espeleològic Terra i Mar de l'Agrupació Excursionista Terra i Mar que l'any 1970 s'úní amb el Centre Excursionista "Sabadell" i Centre Excursionista del Vallès i formaren la UES, Unió Excursionista de Sabadell.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...