Balma del Penitent

La Balma del Penitent es troba en un roquissar situat entre els camíns de la Font Soleia i la Senyora, és a dir, la vessant de llevant de La Mola.
El penitent que va ocupar i va donar nom a la balma és Pere Costa, que va néixer a La Garriga el 1727 i va morir a Can Poble el 1816. La seva història la va desvetllar el rector Antoni Vergés en el llibre "Sant Llorenç de Munt: son passat, son present i porvenir", publicat el 1871.
Quan era petit en Pere va fugir de casa seva perquè la seva mare, mentre estaven a missa, li va donar una forta bofetada pesant-se que ell havia estar l'autor d'una grolleria. Va ser acollit per una familia, que li va inculcar els principis cristians i, després, va treballar com a jornaler a la cartoixa de Montalegre.
Als 34 anys va decidir fer vida de penitent i va marxar a viure a una reconada de Sant Marçal, al Montseny. Més tard va venir a viure a una balma de Sant Llorenç del Munt.
De bon mati baixava a l'ermita de La Barata o bé a la parroquia de Sant Joan. I, a vegades, anava a menjar un sol plat a les masies de Can Poble, Can Torres o La Barata. Aquests masovers asseguren que Pere Costa va anticipar quin seria el dia de la seva mort i, per això, va baixar a Can Poble. Va ser enterrat al cementiri de Can Roure.
La seva balma sería un mirador ideal de la Castellassa de Can Torres i la vessant de llevant de la Mola, però els arbres li amaguen les vistes, fet que potencia el seu reculliment. Per visitar-la cal baixar per un caminet amagat de la Font Soleia, poc abans de l'acabament de la Paret Gran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...