Entre la gran canal del Llor i la canal de l'Escaleta, hi ha un llarg entremat de cingles i grans agulles, que sobresurten d'un enlairat bosc d'alzines, galzerals, grèvols i alguns roures. Es el sector de les Fogueroses, un dels més ferèstecs, però també un dels més atractius del massís. En aquest indret hi ha alguns dels llocs més emblemàtics de Sant Llorenç del Munt, com la Roca Encavalcada, les Coves Gran i Petita de les Fogueroses o El Gegant.
La llarga paret de roques queda altiva per sobre de la Vall d'Horta. Sembla sostenir la vessant de llevant de la carena del Pagès, entre el Coll d'Eres i el Roure del Palau. Quan al matí el sol il.lumina les roques, les Fogueroses intensifiquen el color vermellós, com si estiguessin cremant. Aquesta és una de les hipòtesis sobre l'origen del seu nom, que és molt antic.Una de les referències més antigues a aquest sector es troba en un document del 4 d'abril del 1660, en el que es fixava el preu d'una peça de terreny situada al Bosc de la Simanya. Per situar el lloc es comenta que confronta "amb el Bosc de les Fogarasses, de pertinences del Marquet de la Roca". Aquesta "pertinença" ha fet que històricament l'índret hagi estat conegut com a Cingles del Marquet.
A les Fogueroses es poden diferenciar dues parts, separades per la molt frondosa canal del Seglar.
La primera part de les Fogueroses (de prop de 500 metres) va des de la canal de l'Escaleta fins la canal del Senglar.
En aquest sector es troben des del Sud (la canal de l'Escaleta) cap el nord (la canal del Senglar):
- La Roca Encavalcada.
- El Ravenet:
- L'Agulla Petita de les Fogueroses.
- L'Agulla Mitjana de les Fogueroses.
- Cinglera del Parany Gangrenós.
- Roca de la Cova Gran de les Fogueroses.
- Roca de l'Equilibri.
- El Paller de les Fogueroses.
- Roca del Saltiró.
La segona part de les Fogueroses (d'uns 700 metres) va des de la Canal del Senglar fins a la canal de Llor, és a dir, queda per sota del cim de les Sepultures.
En aquest sector hi ha des del sud fins el nord:
- Roca del Pi.
- Miranda del Gegant.
- Agulla del Morral del Racó.
- Germaneta del Gegant.
- Germana del Gengant.
- El Gegant de les Fogueroses.
- Roca de les Formigues.
- El Castellot Foradat.
- L'Espàrrec
- Agulleta de la Novicia.
- Roca de l'Abadessa.
- Punta de les Sepultures.
A les agulles i formacions rocoses de la regió de les Fogueroses s'afegeixen també un grapat destacat de cavitats:
- la Cova Gran de les Fogueroses. (Veure)
- la Cova Petita de les Fogueroses. (Veure)
- els Forats de les Fogueroses. (Veure)
- el Forat de la Senyora. (Veure)
- la Foradada de la Germaneta. (Veure)
- la Cova Petita de l'Abadessa. (Veure)
- els Ulls de l'Abadessa. (Veure)
- la Cova de la Punta de les Sepultures. (Veure)
- la Balma del Senglar. (Veure)
- la Cova Torta. (Veure)
- la Foradada del Til.ler. (Veure)
- la Foradada de la Moixera. (Veure)
Les moltes agulles, cavitats, canals i torrenteres mostren la importancia que l'aigua va tenir en la formació de les Fogueroses. Ara, en canvi, només queden dues fonts i de bassal:
- la font de les Fogueroses. (Veure)
- la font del Paller. (Veure)
Per localitzar una surgència important cal baixar prop de 300 metres, fins a la Font del Llor.
Tot i la seva proximitat al conjunt de les Simanyes i a l'antic poblat del Coll d'Eres, a les Fogueroses no s'han trobat restes d'ocupació humana antiga. Els primers invasors d'aquest gran paratge natural van ser els boscaters i, des de principis del segle XX, els escaladors, que van pujar i posar nom a les agulles i cavitats. L'excursionisme va arribar més tard.
Actualment el sector sud és el més conegut tant per les facilitats d'accès com per l'atracció de la Roca Encavalcada. Hi han corriols que travessen aquest sector a tres alçades diferents.
- el camí superior va des d'un roquissar/mirador (connectat comodament amb la carena del Pagès) fins a un altre mirador que queda per sobre del Paller i la canal del Senglar. Aquest trajecte ofereix una visió aèria de les agulles i del conjunt de la Vall d'Horta.
- el camí mitjà, emboscat, va des de la canal de l'Escaleta fins a la part superior dels Forats de les Fogueroses. Cap a mig trajecte (al qual es pot baixar en pendent des del roquissar superior) hi ha un balcó que permet veure de fit a fit la Roca Encavalcada.
- el camí inferior, abrupte, va des d'un trencall de la canal de l'Escaleta fins a la canal del Seglar.
Aquest corriol inferior continua emmaranyat cap a la canal del Llor, travessant per sota les agulles i els cingles del sector nord. A diferencia de la zona sud, no hi ha un camí ben marcat per la part superior. Tant sols hi han algunes traces discontinues obertes pels escaladors.
Enhorabona pel magnífic recull i pel magnífic bloc.
ResponEliminaPer cert, sabeu que és a punt de sortir un nou mapa Alpina de Sant Llorenç del Munt??