Puigdoure

Aquesta antiga masia, actualment en runes, rep el nom del turó del Puigdoure. La part més antiga de la casa va ser edificada en el segle XIV, si bé posteriorment ha estat ampliada en diverses ocasions.
El mas de Puigdoure es troba en el terme municipal de Mura, prop ja de Rellinars. Històricament va formar part de la parroquia de la Santa Creu de Palou, que estava integrat també per les masies de Mata-rodona, el Farell i la casa del Putget.
Igual que molts altres masos veins, el de Puigdoure va viure una època veritablement daurada al segle XVIII gràcies a la producció de vi i aiguardent. La sobreproducció i la filoxera van provocar l'abandonament d'aquesta activitat i, progresivament, el decliu del mas.
Joan Escodà explica al seu blog que cap el 1970/8, quan el mas ja només funcionava com a corral, es van enfosar la teulada de la part antiga de la casa i el masover, Ramon Montagut. va trobar cinc monedes de coure, conegudes com a Ardits de Bilió, que circulaven per Barcelona el 1640.
Una llegenda recent afirma que a les ruines del mas s'han vist serps de cabellera, que tindrien més de dos metres de llarg.
Per arribar al mas del Puigdoure hi ha dues opcions:
- Des de l'Alzina del Sal.lari es pot seguir la carena dels Enrics, passant pel Turó del Malpas, o bé recorre la carena de la Fosca i enllaçar amb la pista de Mata-rodona al torrent del Roure Llarg. Les dues vies conflueixen los casos s'arriba al mas des del Coll de la Creus dels Alls.
- Des del camí ral (des de qualsevol punt d'inici) fins a travessat el torrent de Mata-rodona pels camins que sorten des dels colls de la Morella o del Gipó o Sant Jaume de Vallhonesta.
- Des de Mura, tant per la ruta que passa pel Coll Roig com per la que fa servir el Coll de la Creueta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...