Castell de Rocamur

El Castell de Rocamur, situat a llvant del cim del mateix nom. és un dels índrets del massis dels que es coneixen menys dades. Fins i tot, les seves poques ruines van quedar durant molt temps oblidades i no van tornar a ser identificades fins l’any 1983.
La primera referencia escrita del Castell és 1157, quan Albert de Petra, señor dels Castells de Pera i Rocamur, va fer jurament de fidelitat al comte Ramon Berenguer IV.
Aquesta dada fa pensar que la fortalessa de Rocamur es va construir cap els segles IX o X com una extesió del Castell de Pera per a protegir de les incursiones serraines als repobladors de la vall de Mur.
Entre els senyors de Rocamur hi havia membres de l’ordre de monjos-guerrers de l’Hospital de Jerusalem. Entre els propietaris del Castell també es trova la familia Terrassa, que va comprar la propietat a l’Albert de Petra.
Amb l’anvaçament de la reconquesta cap el sud, la fortalessa va anar perdent la seva funció i va ser abandonat.
Els pagesos van aprofitar les pedres per construir o ampliar els seus massos. Aixi van quedar només alguns vestigits, que poc a poc també van quedar coberts per la vegatició.
I el Castell va ser esborrat de la memoria col.lectiva, sense vincular-lo a cap mena de llegenda o fet de la vida de la vall.
Actualment només queden uns fragments de murs a les bandes de llevant (tres fàcils de visitar) i de ponent, així com uns forats excavats a la roca en la vessant nord.
A l'interior del Castell s’entreva per la vessant sud del turó de Rocamur. En aquest sector també estaven les dependències principals. Des d’aquí es pujaba a una construcció que hi havia al centre del replà superior del turó. A banda i banda hi havia torres de guaita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...