Pujol de la Mata, una de les "postals" de l'Obac


El Pujol de la Mata, coronat per grans blocs de conglomerat, s'alça sobre els abruptes torrents del nord de la Serra de l'Obac. Pel sud, oest i nord, està envoltat pels sots de la Fontfreda, el Roure del Parrac i la Roureda. Als "peus" del turó es troben punts d'interès destacats com els Tolls (a 552 metres), el Roure del Parrac (612 metres) o la Font de la Figuerota (571 m).
Per l'est és l'únic punt pel que no devalla bruscament. Hi ha un coll, situat a la cota dels 709 metres, que connecta el turó, com si fos una pasarel.la, amb l'anomenada Sesta Feràstega (762 m) i, des d'allà,amb el Turó de la Roureda (793 m), la Sabatera (849) i el mas de la Mata.
Tot i la important alçada del Pujol de la Mata, és habitual contemplar-lo des d'una vista aeria, per sobre del seu cim. Això és possible perquè a continuació dels torrents i el coll que el vorejan, hi ha carenes més altes i que, a més a més, són les més frequentades pels visitants de la Serra de l'Obac.

Petita via ferrata.
El recurregut fins el Pujol de la Mata no és feixug si s'arriba des del Coll d'Estenalles o la Falconera pel camí que porta fins el seu coll. En aquest cas, gairebé tot el trajecte fa baixada i només cal fer una pujada final de 62 metres. Per superar l'últim tram, semblant a un castell de roca, hi ha una antiga escala o unes peces metàl.liques. És una petita via ferrata.
El trajecte fins el Pujol de la Mata és més feixug si des del Coll d'Estanalles es segueix els camins de la Fontfreda o de la carena del Muronell. En aquests dos casos, primer cal afrontar una forta baixada fins els torrents i, després, una important pujada. Una altra opció és sortir des de Mura i anar pujant pel torrent de la Fontfreda.

Història de la capelleta del cim.
Dalt del cim, planer i petit, a més de gaudir d'unes bones vistes, hi ha una capelleta, amb la imatge de la Verge de Montserrat i de Sant Jordi, i un llibre de registre dels excursionistes. Va ser situat per la colla de la Farigola Contenta, que té, entre els seus membres, a reconeguts muntanyencs. Per a la instal.lació de la primera capella van ser necessaries dues estructures ja que la primera va ser retirada per uns desconeguts anti-capelles.
La capella del Pujol de la Mata va estar al cim fins el 2012, quan un altre grup anti-capelles va retirar gairebé totes les petites ermites que existien a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.

Les cavitats del Pujol de la Mata.
Un altre dels atractius de l'ascensió és una cavitat existent a la base del cim i que permet travessar-lo en dues direccions: de sud a oest, i de nord-est a sud-oest. (Anar a la Fitxa)
Al nord de la base de la moleta del cim també hi ha una petita balma. I l'any 2012, a la vessant oest del pujol, l'orientada al torrent de la Font Freda, va ser localitzada una gran Foradada (de la Figuerota) i una petita cova propera (també anomenada de la Figuerota).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...