Mas Flequer (425 m)

El mas de Can Flequer tenia a la planta baixa un forn de pa, que va tenir molta activitat durant la guerra del fracès. Posteriorment va dedicar moltes de les terres al conreu de la vinya. Per això, al costat del mas hi han tres tines amb capacitat de 7.855,  9.242 i 9.698 litres.
Més recentment el mas de Can Flequer va ser protagonista d'una de les accions més sonades dels maquis en la seva lluita contra el règim franquista.
El masover que s'ocupava de la finca havia estat militant anarquistes abans de la dictadura i havia fet amistat amb el popular maqui Marcel.li Massana, que rebia el sobrenom de Panxo i va actuar durant sis anys a la comarca del Berguerdà (on va nèixer) i a alguns índrets del Bages.
El masover sabia que el maqui i la seva colla tenien problemes econòmics. Per això va alertar-los el mes de juny de 1949 que el propietari de Can Flequer, Joan Fontfreda, aniria des de Barcelona a passar un dies a la finca. Els maquis van decidir que era una bona oportunitat per a segrestar-lo i demanar un rescat.
El dia indicat, el propietari va anar efectivament al mas acompanyat pel seu fill, un nevot i el jutge auxiliar del Pont de Vilomara, que era l'administrador forestal dels terrenys. Mentre tots quatre esmorzaven a la Fontfreda del Flequer, va ser segretats i portats al mas. Allà van acordar que el fill aniria a Barcelona i tornaria a l'endemà amb 100.000 pessetes, que era l'import fixat pel rescat.
L'incident més greu del segrest es va produir a la nit, quan el jutge va intentar fugir, però el van disparar a la cama. L'endemà el fill va venir amb els diners i tots van ser alliberats. Els maquis van fugir i els masovers, amb els seus quatre fills, van ser conduits fins a la frontera de França.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...