Cova Regal-Marcet



La cova Regal-Marcet va ser un dels centres neuràlgics de la molt important comunitat que vivia el massis de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac a l'època de bronze. Així ho proven les restes de ceràmica trobades a la cavitat i que van ser dipositades al Servei d’Arqueologia de la Generalitat l’any 2004. Malauradament des de llavors les administracions públiques no han fet cap prospeció del jaciment per tal d'ampliar el coneixement d'aquella època.
A manca de dades fefaents si es coneix que les restes arqueològies de moment trobades a la cova Regal-Marcet són d'un estil molt semblant als prop de 300 fragments localitzats en altres cavitats del voltants en els anys 30 i 40 del segle passat i que estàn guardats al Museu Comarcal de Manresa.
Tot sembla indicar que la cova Regal-Marcet era un dels llocs d'habitatge de la comunitat del bronze. Les caracterítiques de la cavitat la fan apropiada per a viure:
1) Té un tamany important. Segons les dades de la Diputació de Barcelona, té una profunditat de 25m i una alçada que oscil.la entre els 3,4 i els 11metres.
2) La cavitat està força bé il.luminada i ventilada, fet que evita les humitats.
3) Té una comunicació fàcil amb altres cavitats importants d'aquella època, com la cova sepulcral del Mal Pas o les Mines de Mura.
Actualment la cova del Regal-Marcet és l'emblema de la polèmica generada per la manca d'estudis arqueològics a Sant Llorenç del Munt i al Serra de l'Obac. Cap administració pren la iniciativa d'aprofundir en el conèixement històric/arqueològic del massis i això impedeix conèixer el paper que hi ha tingut en diverses èpoques claus del nostre país.
A més la manca de prospecions oficionals ha impulsat altres tipus d'excavacions. Per exemple, a la cova Marcet-Regal algú hi està fent treballs pel seu compte, com mostra la foto que adjuntem.
Com es dedueix amb claretat del seu propi nom, la cavitat es troba al racó del Regal, prop de Puigdoure. El seu segon nom (Marcet) correspon al segon cognom de la persona que va tornar-la a identificar a principis d'aquest segon mil.leni. Es tracta de Jordi Guillamot  i Marcet, localitzador, estudiós i padrí de molts d'altres índrets del massis. Per acabar de tenir més informació de la cova Regal-Marcet us recomanem llegir un dels articles del Jordi sobre la cavitat.

1 comentari:

  1. Aquest blog ha estat una autèntica troballa. Comparteixo la passió per Sant Llorenç.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...