Foradades del Collet de Llor (els forats il.luminats que travessen una de les Monges de la Muntada)

La Cova Gran del Collet de Llor és una mena de balcó obert a les parets del Montcau (en concret al capdamunt d'una de les Monges de la Muntada, la de llevant). L'alçada de la seva enlairada boca d'accés supera els tres mestre, la seva amplada és de sis metres i la seva profunditat és de gairebé tres metres. A la seva banda dreta s'inicia una galeria que es va fent estreta fins fer-se molt petita i travessar per complert la cinglera ja que està foradada, si bé no es practicable.
En la part ampla de la galeria hi ha un sèrie de formacions molt maques.


La identificació de la cavitat va realitzar-la l'any 1976 l'Equip de Recerques Espeleològiques (ERE) del Centre Excursionista de Catalunya. La va designar com a Cova Gran del Collet del Llor donat que ré dimensions superiors a la resta de cavitats de les canals del Llimacs, de la Vall i de les Monges de la Muntada.
El 1989 el Martí Puig va descobrir que l'estretor de la galeria només afectava a un tram petit. Més enllà, el conducte continuava fent-se més gran i es dividia en tres, que sortien a l'exterior en parts diferents del morralet de llevant del conjunt que s'anomena Monges de la Muntada. Una boca queda enfocada als Emprius, l'altra a Roca Mur i la tercera cap el mateix Montcau.
El Martí Puig va batejar aquells tres conductes com a "Gateres de l'Il.luminat", en va fer la topografia i, a partir d'aquell moment, es va decidir que la Cova Gran del Collet del Llor passes a dir-se Foradades del Collet de Llor.
A continuació és mostra una de les boques de les Gateres de l'Il.luminat. Al seu fons es pot veure l'estretor que la separa de la part principal de la cavitat.

Per arribar a la boca principal de la cova cal sortir des del Coller de Llor i pujar per la canal que porta fins a la cova de la Vall, Una vegada superada aquesta cavitat, s'arriba a un roquissar pel qual cal caminar uns pocs metres cap a l'esquerra fins a tornar a baixa per una altra canal. A la seva capçalera ja veurem la cova dels Llimarcs i a la seva esquerra una petita caneleta, que cal enfilar també uns pocs metres fins a trobar la Cova dels Mosquits. Des de sota d'aquesta petita cavitat i per la seva banda esquerra, cal avançar durant uns 30 metres arran de la cinglera, per una molt estreta franja de terra penjada sobre l'estimball.
El pas per aquest últim tram és segur perquè les branques i troncs dels arbres impedeixen la caiguda. El final del trajecte té com a premi una sorprenent balconada oberta a la roca. Es tracta de la boca d'accés a la Cova Gran del Collet de Llor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...