El Menhir de Tanca

El Menhir de la canal de Tanca és una de les curiositats de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, amb independència que tingui o no origen neolític.
És un bloc de pedra vermellosa de dos metres d'alçada i vint centímetres d'amplada. La seva forma és triangular, amb una base de 70 centímetres. No hi ha dubte que han estat els homes els que han posat la pedra en posició vertical. La qüestió és saber quan: si fa uns milers o uns pocs d'anys.
La pedra (amb una forma que recorda una flama) està situada a la vessant hidrogràfica esquerra de la canal, en les cingleres que fan de separació amb el torrent de l'Escaleta i el sector de les Fogueroses. A la part alta d'aquests cingles, uns 100 metres per sobre del menhir, es troba la foradada del Til.ler.
Per arribar al bloc de pedra cal pujar la canal de Tanca fins aproximadament la meitat del seu recurregut. Allà, a la dreta, comença una pseudo-corriol que, arrambat a la cinglera, dona mitja volta cap el nord i guanya una mica d'altura.
Des d'aquesta cruilla cal avançar en total uns 200 metres fins a trobar el bloc de pedra en una placeta de sorra d'uns tres metres d'amplada per 15 de llarg. El trajecte es fa llarg i feixuc perquè cal travessar diverses torrenteres i obrir-se pas entre branques i els inevitables aritjols.
Com és habitual a Sant Llorenç del Munt i l'Obac, no hi ha cap estudi que confirmi o rebutji que la pedra realment és un menhir. El bloc si que cumpleix l'etimología de la paraula d'origen bretó: men (que significa pedra) amb l'afegitó de hir (que vol dir llarga).  També es cert que, per la seva alçada i forma, és semblant a alguns altres menhirs de Catalunya i l'Estat espanyol.
Aquestes pedres són un tipus de megalit, poc o gens treballat, que es van aixecar entre els mil.lenis V i II abans de Crist. No es coneix gaire de la seva finalitat. Suposament podien representar figures humanes i estar vinculades amb ritus funeràries.
Segons l'expert en art megalític a Catalunya, Josep Tarrús, per acreditar que una pedra vertical és un menhir "sempre s’ha d’estudiar cas per cas per diferenciar-lo d’una simple fita o perafita medieval o moderna. En realitat, llevat dels monuments més rellevants (pla de les Pruneres de Mollet, els Palaus d’Agullana), només podem assegurar que es tracta d’un menhir prehistòric quan s’excaven la seva base o els voltants i s’hi recuperen fragments ceràmics o altres restes arqueològiques, remuntables al neolític, calcolític o edat del bronze". No consta que, al voltant del bloc, s'hagi trobat res.
Aprop de la canal de Tanca, i dins del terme de Sant Llorenç Savall,  hi ha mostres acreditades d'art neolític: a tres quilòmetres de distància hi ha el dolmen de Roca Sereny i, una mica més lluny, el domen de Creu Vermella.
El menhit de Tanca va ser trobat per un grup de destacats excursionistes que va inspeccionar l'índret el mes de juny de 2002. La seva experiència (en format de narracció imaginària) es pot gaudir al Cau del Guille

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...