Esquerda del Turó del Castelló

L'Esquerda del Turó del Castelló és un petit avenc de 12 metres de fondària i 15 metres de recurregut. Està situada al capdamunt d'una canal de la vessant sud-oest de la muntanya que li dona el nom, a Castellar del Vallès.
L'avenc va ser explorat per primera vegada l'any 1980 per un grup d'espeleòlegs encapçalat pel terrassenc Xavier Badiella, que va incloure la seva topografia i descripció en un estudi general sobre les cavitats de l'Est del riu Ripoll.

Per arribar a l'Esquerda el millor camí és el que comença a la confluència del turó del Castelló amb el riu Ripoll. Sense cap possibilitat de pèrdua, el corriol puja la carena, amb unes panoràmiques espectaculars, fins arribar al peu de la mola de pedra que forma el cim del Turó. En aquest punt hi han dues opcions: grimpar pel roquissar fins a un replà superior o bé buscar a l'esquerra, pel costat del cingle, un pas que recentment ha obert el Grup de Recerca de la Pedra Seca de Castellar de Vallès. Està marcat amb cintes de plàstics, que semblen d'una cursa, La seva funció és facilitar l'accès al cim, on han plantat un roure. (Veure informació a la web del Grup de Recerca de la Pedra Seca).
Si es fa servir com a referència el mapa d'Alpina (fins i tot en la seva darrera edició de desembre del 2012) cal anar en compte perquè situa l'avenc a la mateixa mola central de pedra. No és així. El més recomenable és voltar per l'esquerra aquesta mola, seguint el nou corriol. Una vegada dalt de la canal, quan les indicacions porten cap a l'esquerra, cal continuar recte una mica més cap amunt. Al cap de pocs metres, a l'esquerra hi ha la boca del petit avenc.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...