El Mas Carner, víctima de totes les crisis

El Mas Carner (de les Arenes) té una de les històries més desgraciades de tot l'àmbit de Sant Llorenç del Munt. Ell sol va ser víctima de totes les causes i efectes de la greu crisis que va patir Catalunya al segle XVII i que va originar la Revolta del Segadors.
El mas estava situat sobre la confluència del torrent del Carner i el riu Ripoll. Formava part del veïnat de les Arenes, de la parròquia de Sant Feliu del Racó. Però quedava allunyat de les cases del Sabater, l'Illa i Can Barceló, i part de les seves propietats estaven a Sant Llorenç Savall.
Segons l'Antoni Ferrando i Roig, l'origen del mas probablement és dels segles XII o XIII, però els primers documents que es conserven són de l'any 1590 i ja parlen dels deutes que acumulaven els seus propietaris amb altres masos, com els Païssa, de Monistrol de Calders, o els Barata, de Matadepera.
Tot i la gran extensió de la seva propietat, els Carner no podien fer front als deutes i, finalment, el 1610 la justicia va embargar a l'Antic Carner i la seva dona, Violant, moltes terres, mobles i animals (com ara, dues vaques, dotze cabres, un bou o una mula).
La familia va poder conservar la propietat de la casa i una part dels terrenys. Tot i això els problemes econòmics van continuar. Per això, el 1969 els hereus es van veure obligats a vendre gran part del que tenien a l'Antoni Oliveres, de la Vall d'Horta. Les últimes parcel.les que conservava en Pere Carner al segle XVIII van ser comprades per diversos veins de Sant Llorenç Savall que volien participar i enriquir-se amb la febra de la vinya.
Només la casa va continuar sota control de la familia Carner, però la va anar abandonant al llarg del segle XIX. Les seves pedres van ser sacsejades al segle XX per les urbanitzacions dels voltants.
A més dels greus problems econòmics, la masia també va patir el bandolerisme. Així, el 19 de setembre de 1609 uns desconeguts coberts amb capes van assaltar i disparar a un pagès de Matadepera, en Pèlecs, quan sortia de batre al Carner.
Un altre dels fets més sorprenents vinculats al Carner va ser l'acusació de bruixeria que es va fer sobre Violant Carnera, la dona de l'Antic (que era el matrimoni que van patir l'embargament esmentat). Violant, que ja era vidua, va confessar, sota tortura, haver fet realment diverses accions de bruixeria i va ser executada a la forca.

Més informació a:
- El Carner, la vall de bruixa Violant.
- Els Forats Picats del Carner - 1.   (Veure Fitxa)
- Els Forats Picats del Carner - 2.   (Veure Fitxa)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...