Les cavitats de Sant Llorenç del Munt i l'Obac


-- Per consultar l'índex de cavitats fes click en aquest Link --

L'inventari de cavitats de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ha estat, i encara és, una feixuga feina en la que han participat moltes persones, dedicant molts esforços i temps. 
La present relació segueix el criteri del Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS) del Centre Excursionista de Terrassa, que en els propers mesos publicarà, sota la coordinació de Salvador Vives, el seu Catàleg oficial, dividit en dos volums. El primer estarà dedicat a la Serra de l'Obac i, a continuació, veurà la llum el de Sant Llorenç del Munt.
Els estudis espeleològics al massís es van iniciar a finals del segle XIX sota la direcció de Norbert Font i Sagué. A l'abril del 1911 el Centre Excursionista de Terrassa ja va explorar la seva primera cova: les "mines" de Mura (conegudes d'antic), i va fer la seva primera troballa: l'avenc de l'Era dels Enrics, que inicialment van creure vinculat a la propera cova de la mateixa carena (que ja era coneguda a Mura) i van batejar a tot el conjunt amb el nom d'avenc-coves Terrassa. L'estudi d'aquesta cavitat va ser realitzada pel Domènec Palet i Barba i el seu primer explorador va ser en Frederic Segués, que, molt intrèpit, va col.laborar activament en les primeres incursions als avencs.
En una primera fase els esforços es van centrar en l'estudi de les cavitats que ja eren conegudes pels boscaters i masos.
Després de la guerra civil, es van anar succeint diverses generacions d'espeleòlegs tant del Centre Excursionista de Terrassa com del Grup d'Exploracions Subterrànies (GES) del Club Muntanyenc de Barcelona, amb intervencions de l'Equip de Recerques Espeleològiques (ERE) del Centre Excursionista de Catalunya o del grup Els Talps o l'Espeleo Club de Sabadell.

Entre molts d'altres destacats espeleòlegs es pot comentar la tasca de:
- Josep Maria Torras Homet (més conegut com escalador), Òscar Andrés o els germans Anna i Josep Pallejà, 
- Salvador Vives, Salvador Mesalles, Jordi Masana, Joan Camí, Eduard Vives o Enric Prat.
- Els germans Xavier i Eduard Badiella,
- Jaume Claverí, Joan Boixader i José Antonio Pérez.
Fins els anys 90 el centre d'atenció principal van ser els avencs. Un fer curiós d'aquesta època és que va ser necessari dedicar també molts esforços a retrobar algunes cavitats que ja havien estat catalogades. Això va passar per la manca d'instruments de geolocalització i el creixement de les bardisses arran de la desaparició dels boscaters.
Des de finals dels anys 90 el Jordi Guillemot i el Quim Solbas han agafat el relleu i realitzen una revisió exhaustiva de cingleres, que ha permès duplicar el nombre de cavitats conegudes. Entre les seves nombroses troballes destaquen la cova Regal-Marcet, la Foradada de la Figuerota o la cova-avenc Quim Solbas.
També estan contribuint a la realització de noves descobertes, especialment de coves penjades, el Ramon Suades i el Xavier Pereira. El Ramon és l'autor d'una molt completa Guia Interactiva sobre Sant Llorenç del Munt (en suport CD).



              Cap comentari:

              Publica un comentari a l'entrada

              Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...