El Forat de la Canal de Mura

El Forat de la Canal de Mura està situat sota el turó de Castellsapera, a la cinglera inferior del Camí Ral. Va ser descobert pel Quim Solbas uns metres més al nord de l'agulla de les Mercès, a la qual va estar fa anys acompanyat pel mític escalador Josep Barberà.
El forat té una boca petita i uns dos metres de fondària. Inicialment es va pensar que la cavitat podria ser més llarga. Per això va ser explorada mitjançant espeleoscòpia. Fins a l'indret hi va anar el Jordi Navarro amb una càmera de vídeo especial fabricada per ell mateix. L'aparell té unes reduïdes dimensions per poder anar-se introduint per conductes molt estrets i comprovar si tenen continuïtat. La imatge captada per la càmera es segueix des d'un monitor que queda a l'exterior de la cavitat.
El Jordi Navarro preparant la càmera que ell mateix ha desenvolupat
En aquest cas, l'exploració espeleocòpica del Jordi Navarro va determinar que el forat no tenia gaire més continuïtat. Acabava poc més enllà dels dos metres. Però, en la mateixa jornada, aquesta tècnica va permetre comprovar que la Balma Petita, situada uns metres cap el sud, si era molt més profunda de la seva aparença i, fins i tot, formava una cova.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...