El Turó Escarpat, el "cim perdut" entre els antics masos de Matarrodona i l'Espluga


El Turó Escarpat, amb 591 metres d'alçada, està situat a la confluència de tres dels grans torrents de la conca de Matarrodona: l'Espluga, el Figueret i la Cansalada. Els tres torrents el separen de les carenes de l'Espluga (per l'oest), del Camí Ral (pel sud) i de la part baixa del Roure Llarg (pel Nord).

Un camí amb molta història
Antigament el turó estava envoltat d'un antic camí que unia el mas de Matarrodona amb el de l'Espluga. Però fa temps aquesta pista va quedar completament tapada. Periodicament s'intenta deixar net un petit tram de prop d'un quilòmetre que uneix el que va ser la balma de l'Espluga (abans que als anys 80 fos feta malbé la seva estructura històrica) i el torrent del Figueret, passant pel coll del turó i la balma del Figueret. Tant aquest tram, com d'altres dels voltants, conserven indicis de la seva ocupació, amb diverses restes d'antics murs, alguns amb la tècnica d'opus spicatum.
Des de la balma del Figueret també hi havia un altre ramal, avui completament brut, que anava cap el torrent de la Cansalada, amb molts indrets interessants.
Al turó Escarpat es puja amb molta facilitat des de l'oest-

El nom recuperat
Fins fa pocs anys tampoc es coneixia el nom concret del turó. L'any 2009 va ser confós amb el Cim de la Sabata, si bé posteriorment es va aclarir.
El nom que realment ha quedat és el de Turó Escarpat, que li van posar els germans Albert i Òscar Masó, que el 8 febrer del 2009 hi van pujar acompanyats del Josep Maria Torras Homet . Aquesta denominació consta en el pot de registre que hi ha al cim (juntament amb l'erroni Cim de la Sabata) i ha estat recollida per l'última edició del mapa de l'Alpina.





Fita amb el Pot de Registre, a sota.
Dibuix del turó fet per l'Albert Masó (es pot veure al Pot de Registre)







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...