L'Agulla de les Mercès, la "cirereta" d'una cinglera plena d'atractius sota el turó de Castellsapera


L'Agulla de les Mercès està situada en la cinglera inferior del Camí Ral, quan passa sota el Queixal del Porc de Castellsapera. Queda enlairada sobre la vessant esquerra de la canal de Mura.
És una de les agulles que va ser localitzada i pujada pel Josep Barberà quan preparava el seu popular llibre d'escalada "Sant Llorenç, Pam a Pam". Va fer la primera ascensió el 14 de juny del 1975, acompanyat pel Ramon Millet i Domènech. Seguit l'ordre cronològic de les sortides del Barberà, és molt probable que el descobriment visual de l'agulla fos realitzat dues setmanes abans, el 29 de maig, quan va pujar a l'agulla dels Vegetarians, que està situada a la cinglera del davant, a l'altra vessant de la canal de Mura.
El Josep Barberà admet en el llibre que va ser difícil arribar fins a les agulles "a causa de la gran vegetació". De fet, aquell dia no va cercar cap canaleta per baixar la cinglera, sinó que directament va fer un ràppel per a situar-se en el collet. Des d'allà explica que "és una ascensió curta, que cal fer primerament en ramonage i després salvar un pas per arribar al cim".
L'agulla ha estat grimpada per tota l'elit de seguidors del "Pam a Pam", com els membres del grup els Yayüs (Amadeu Pagès o Jep Puig), el Martí Puig o els germans Albert i Òscar Masó, entre d'altres.
El Josep Barberà no va incloure en el seu llibre una altra  agulleta que està situada uns metres més al sud, sota la mateixa cinglera. Però l'any 1993 va tornar a visitar l'indret amb el Quim Solbas i va ensenyar-li. Va dir-li que l'havia batejat com "la Germana de les Mercès". 
El Barberà també va mostrar-li altres llocs propers i, més tard, en Quim Solbas va localitzar d'altres més. Un bonica cova propera porta el mateix nom de l'agulla de les Mercès.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...