L'alzina del Coll d'Estenalles, una sorprenent troballa al costat de l'hiper-aparcament

És lògic, i ben cert, pensar que per fer un descobriment important a Sant Llorenç del Munt i l'Obac cal anar fins a indrets recòndits. Però, a vegades, les excepcions realment confirmen la regla.
Siguem sincers: algú es podia imaginar que al costat de l'hiper-aparcament del Coll d'Estenalles (si, si, del Coll d'Estenalles) s'amagava una de les alzines més grans del massis? Ningú. Per allà, un diumenge passa un miler de persones.
Però està clar que al mon de la recerca no importa la quantitat, sinó l'aptitut de l'investigador.
I el 10 d'octubre del 2012 es van donar les condicions adequades per a fer una gran descoberta. Aquell dia l'Òscar Masó, autor dels llibres sobre la Castellassa de Can Torres, escalador actiu i un dels grans coneixedors de Sant Llorenç del Munt, va afegir-se a una breu excursió a la Coma d'en Vila. Tot apuntava que seria un dia ben normal, sense sorpreses.
L'Òscar potser havia passat més de mil vegades per la pista que s'enfila cap el mas de la Mata. Però aquell tranquil dia, al cap només d'uns 200 metres, li va semblar veure a l'esquerra, i a uns 20 metres sota el camí, una alzina gran. Un cop sota l'arbre va adonar-se que no era tan sols un arbre gran, sino una alzina monumental!!!
Aquell dia va continuar l'excursió amb els seus acompanyants. Però la setmana següent hi va tornar a analitzar bé la seva troballa.
L'alzina té un perímetre (a un metre de terra) de 3,77 metres i un diàmetre d'1,20 metres. Per tant, és més gran que les alzines de Can Torres (nova i vella), del Vent, de l'Ermita de les Arenes o de l'Illa.
Com podia ser que aquesta gegant alzina hagi passat desapercebuda si està al costat "d'una de les autopistes" de Sant Llorenç del Munt?
El primer pensament va ser vincular l'alzina amb alguns dels arbres que el segle passat van ser batejats amb diversos noms als voltants del mas de La Mata. Però, a falta d'una comprovació més acurada, no sembla que cap de les descripcions i usos dels arbres històrics del mas de la Mata coincideixin amb el trobat/retrobat per l'Òscar Masó.
Per això, ara per ara la nova Alzina, que ennobleix l'aparcament, s'anomena del Coll d'Estenalles.
En aquest cas, no us caldrà fer un gran esforç per gaudir d'un dels grans regals de la natura a Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...