La Guinda (o el Bufa), una agulla molt batejada


La Guinda està situada en una cinglera molt coneguda i freqüentada per veïns de Mura, com els Gibert, des de finals del segle XIX. 
Per la vessant oest, l'agulla té un coll amb una curta alçada que facilita l'accés amb una grimpada, si bé l'ambient és molt aeri i implica un risc elevat. Per l'est, té unes dimensions importants.
El primer bateig conegut de l'agulla es va produir el 28 de desembre del 1980, quan va ser observada i pujada per quatre escaladors, membres del reconegut grup dels Yayüs. Eren el Pere Aliaga, el Ramon Figueres, l'Oriol Puig i el Josep Puig, que va fer el dibuix i la descripció següent:


Però els Yayüs no van posar cap pot de registre dalt del petit cim de l'agulla. Com a referència van aprofitar el pot d'una agulla veïna. Al cap d'uns anys aquest pot curiosament va aparèixer dins d'una cavitat propera, que queda penjada en el cingle.
Per això, quan l'Òscar Masó va arribar a l'indret no va trobar cap informació i va creure que feia la primera ascensió. L'Òscar va batejar l'agulla com el Bufa.
Més tard, l'aparició del primer pot del 1980 dins de la cavitat penjada va fer que, des de l'espeleologia, es designés temporalment a l'agulla amb un tercer nom. La confusió va quedar aclarida i els dos únics noms de referència són ara la Guinda o el Bufa.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...