El "Carret del Tinet", el sistema de transport més curiós a l'Alzina del Sal.lari als anys 50


La història dels sistemes de transport fins els punts de sortida de les rutes (Alzina del Sal.lari, La Mata, Sot del Sabater, Vall d'Horta...) és molt interessant i ple d'anècdotes, que s'hauran d'anar explicant perquè també formen part de la petita història del massís. Als anys 40, 50 i principis dels 60 el sistema més utilitzat va ser l'autobús: el Gibert a Mura i la Vallesana a Sant Llorenç Savall. En aquell temps els grups que anaven freqüentment a la muntanya eren pocs i molts es coneixien entre ells.
Un dels grans noms de la Serra de l'Obac, en Valentí Rossinyol, conegut com El Tinet, va innovar per a no dependre sempre de l'autobús, sobretot perquè tornava a casa carregat de llenya, té de roca, herbes, maduixes, els animals que caçava (per menjar o dissecar) i estris (com ganivets o bastons) que feia als seus recers.
L'habilitat del Tinet havia quedat demostrada en participar a finals dels anys 20 en la construcció de la cisterna i l'àrea d'esbarjo de la font de la Pola o, més endavant, en les piques i paraments que havia fet a la Cort Fosca o la Balma dels Debanadors. Abans de posar-se a treballar en la seva última gran obra, la Cova del Racó Gran de Matarrodona va voler tenir un vehicle propi.
Aprofitant parts de carros i de bicicletes es va fer el seu propi carret. Tenia tres rodes: una al davant, amb pedals i un petit volant, i dues al darrera per a sostenir una petita plataforma de càrrega.
El carret era de profit en les rectes o en les baixades. En canvi, en les pujades fins a l'Alzina del Sal.lari sovint l'havien d'empènyer. Però l'esforç quedava compensat per la independència d'horaris que tenien en les tornades, la velocitat del retorn i, sobretot, perquè permetia portar molta càrrega, a més de companys.
En la foto, conservada per la seva família, en Valentí Rossinyol va amb tres amics a l'alçada de Matadepera. Al llarg dels anys 50 van rodar per la carretera de La Mata diversos carrets semblants a aquest.


Articles relacionats:

- La Font de la Pola.
- Quarto de Reixa.
La Sesta Grossa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...