Trobat un nou avenc a Matadepera, l'únic que resta format en calcari a Sant Llorenç del Munt

L'Eduard Badiella, entrant a l'avenc
Destacats membres de la Secció d'investagacions Subterrànies (SIS del CET), amb el suport d'un històric del Grup d'Exploracions Subterrànies (GES del CMT), es troben en ple procés d'estudi d'un nou avenc. Es troba s Matadepera i és l'únic format en calcari que existeix actualment a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
La nova cavitat va ser localitzada per l'equip del programa Això és La Mola, de Matadepera Ràdio, en el transcurs d'una sortida que tenia inicialment com a finalitat veure unes antigues restes de forns i ruïnes.
En endinsar-se per un indret, ple de matolls i esbarzers, es va observar un primer avencó (amb una curiosa forma de 8). Caminant 60 metres més al sud es va trobar la boca arrodonida (de prop de dos metres de diàmetre) d'una cavitat que semblava més important.
El Salvador Vives, a la boca de l'avenc

Per si la troballa podia ser interessant, es va comunicar a diversos membres del SIS i del GES. La primera presa de contacte va ser realitzada pel Jaume Claverí, un dels grans espeleòlegs de Sant Llorenç del Munt, amb un currículum de moltes descobertes i primeres exploracions.
En Claverí va confirmar que calia estudiar el nou avenc. Dit i fet:

- Es va organitzar una primera jornada d'exploració amb dos dels més destacats espeleòlegs del SIS: el Salvador Vives i l'Eduard Badiella, a més del Jaume Claverí.

Primera Sorpresa: només baixar al primer pou i retirar un gran cubell, va sorgir un altre conducte que, en forma de mitja lluna, continuava cap avall.

La segona jornada va tenir dues sessions:
- Al matí el Jaume Claverí, amb el José Antonio Pérez i la seva dona, la Conchi, van fer les tasques de geolocalització i anàlisi geològic de la cavitat i el seu entorn.
El José Antonio Pérez, la  Conchi i el Jaume Claverí, durant la sessió matinal
 Segona Sorpresa: la cavitat està formada en calcari. Per tant, es converteix ara per ara en l'únic avenc d'aquest tipus a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. Fa uns anys existien dos avencs d'aquestes caracteristiques oberts en calisses del Muschelkalk. S'anomenaven l'avenc de les Pedres i l'avenc de Can Sallent. Però tots dos van desaparèixer malauradament pels treballs de la cantera. Després va sorgir una Esquerda al cim del Turó de les Roques Blanques, que poc a poc es fa més gran, però que es producte del moviment de terres originat per l'antiga cantera de Can Candi.

- A la sessió de tarda es va afegir el Tomàs Roy, a l'equip format pel Salvador Vives, l'Eduard Badiella i el Jaume Claverí. Van avançar fins una petita sala, que semblava tenir continuïtat per una rampa. 

El Jaume Claverí i el Salvador Vives
En una tercera jornada de treballs van participar el Tomàs Roy i el Joan Pladeveya, que van continuar les tasques de desobstrucció.

L'Eduard Badiella
Per les tasques d'exploració, portades a terme genialment pel SIS,  l'avenc arriba als 20 metres, dels quals són practicable ara per ara uns 18.

L'avenc està situat a la finca de Can Torrella de Baix. Com allà ja existia un altre forat, si bé dins de la mateixa llera de la riera de les Arenes, per batejar la nova cavitat s'ha triat un altre element característic de la finca: s'ha decidit posar-li el nom d'avenc del Pont de Can Prat.

Una vegada acabi l'exploració de l'avenc, els espeleòlegs volen examinar l'avencó també situat molt aprop. Té forma de 8. El forat més gran fa uns 2 metres de diàmetre i està ensorrat 1,5 metres. El segon forat, comunicat amb el primer, té un diàmetre d'1 metre i una profunditat de poc més de 2.
Probablement això serà tot. Ara bé, el Jaume Claverí diu que cal assegurar-se. Un ensorrament d'aquestes característiques ha estat, en altres ocasions, l'avis que, a sota, hi ha un gran avenc.
El Jaume Claverí, a l'avencó proper
El grup de grans espeleòlegs continua els treballs (i seguirem informant).

Més informació a:
- 3 de juny: Primera noticia a la Web del SIS, del Centre Excursionista de Terrassa. (Llegir)
- 5 de juny: Emissió 17 del programa Això és La Mola, de Matadepera Ràdio. Al final de tot, en Jaume Claverí parla breument de l'avenc. (Llegir i Escoltar)
- 6 de juny: Segona noticia a la Web del SIS, del Centre Excursionista de Terrassa. Incorpora un primer croquis de la cavitat. (Llegir)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada