La gran foradada del Quarto de Reixa, la més llarga de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

La foradada més llarga (i per la que és possible caminar) de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac travessa completament de nord a sud el Castell Occidental de Tanca, que és l'últim que hi ha en el camí que des de la font de la Pola va cap el turó de l'Espluga. El seu nom és Foradada del Quarto de Reixa perquè està separada per tan sols 40 metres de la popular balma obrada. Però també rep el nom de Forat del Vent per les corrents que hi han entre les seves dues boques. Tot i aquesta incomoditat, la cova també ha servit d'allotjament temporal tant a boscaters com als excursionistes que feien nit als voltants de la Pola entre els anys 20 i 30 del segle passat.
La foradada té uns 30 metres de llargada i, en la seva part central, la seva amplada supera els tres metres. En tot el recorregut l'alçada també es considerable. A més, de la galeria central surten altres forats, tots petits, menys un que es converteix en una petita sala, on es concentren la major part de les formacions de la cavitat.
La boca sud es troba sobre el camí que va a l'Espluga. Queda amagada darrera d'unes alzines. Una d'elles serveix de suport per superar un alt graó i enfilar-se cap a l'interior de la cova, que queda enlairada. Una vegada dalt, les parets de la cavitat serveixen de marc d'una bona perspectiva del Paller Tot l'Any.
La boca nord queda en la vessant del Castellot de Tanca orientada cap el Racó Gran de Matarrodona i la Fosca. No hi ha camí, però baixant el rocater i resseguint la seva base cap a l'oest s'enllaça també amb el camí de l'Espluga.
Una via d'escalada del Castellot utilitza la cova com a pas interior. Comença a la seva boca sud i, en arribar al nord, puja pel cingle fins el cim.

Recorregut en Imatges:
- Boca Sud, al costat del Quarto de Reixa:



- Secció sud de la galeria:
- Centre de la Galeria:

- Secció Nord de la Galeria:
- Boca Nord, sobre el Torrent del Figueret i el Racó Gran de Matarrodona:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...