La surgència de la "Llengua" i el grup de curiosos "desaigües" del turó de la Pola i la Gavarra

El llarg torrent de la Cansalada, un dels principals tributaris de la gran conca de Matarrodona, és feréstec i ple de racons fantàstics. Al llarg dels últims anys s'han anat coneixent nous i atractius llocs d'interès, de diferents característiques, formats arran de la llera torrent. L'aigua ens sorprèn amb tot el que és capaç de fer.
Un d'aquests llocs es troba en una de les capçaleres de la Cansalada. En una franja de 30 metres hi ha una variada mostra de desaigües (superficials i interiors) del Turó de la Pola i la Gavarra. El més conegut és l'exterior: el salt de la Gavarra.
Però, a la base del salt, a la llera del torrent, hi ha més de 10 petits forats per on també surt aigua. El més important està situat a l'oest. És el que raja més després de pluges. L'aigua ha anat formant, fins i tot, una mena de llosa allargassada, amb una franja al centre. Recorda una llengua, que surt de la boca del forat.


A la mateixa alçada de la surgència de la "llengua" hi ha una desena més de forats, de diferents dimensions. Un d'ells es troba darrera mateix del lloc on el salt de la Gavarra arriba a la llera del torrent.
La franja vermellosa on es troben els forats té uns dos metres d'alçada i 30 metres de llargada. Sembla el pedestal erosionat sobre el que es situa el gran cingle que forma el salt de la Gavarra.
Tot aquest sistema de drenatge (combinació de corrents superficials i internes) es posa en funcionament així que plou sobre el turó de la Pola i la Gavarra. Però es perllonga durant uns dies segons la intensitat i durada de les precipitacions.
No hi ha cap camí actual que porti a la base del salt de la Gavarra. Antigament si que hi havien diversos corriols de carboners per l'indret. Fins i tot, els boscaters aprofitaven l'aigua, però ho feien a la part superior, uns metres abans del salt, on van construir un mur per formar una bassa.
Per emboscar-se en aquesta ruta el millor inici és el roquetar de davant de la Porquerissa. Des d'allà cal anar baixant, però sense seguir el camí que porta als Quatre Termals, sinó girant cap a l'esquerra (sud-est) fins arribar a la part de sobre del salt. Després de contemplar la bassa i els voltants, cal travessar la llera i, per dins un alzinar molt espès, cercar el lloc per on poder baixar al costat d'una torrentera. És un recorregut selvàtic, que cal fer amb molta prudència, sobretot en dies de pluja o de gelades.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...