Les Balmes de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, un gran patrimoni "sense posar en valor"

Les balmes són un dels grans emblemes de la riquesa natural i cultural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac:
- Com a cavitats, són un clar exponent de la formació i evolució geològica característica del massis
- I com a habitatge, són una manifestació cultural de gran valor històric.
Per les seves peculiarietats i densitat, el fenòmen de les balmes obrades de Sant Llorenç del Munt s`ha comparat amb els poblats paleocristians d'Antioquia, alguns poblats indis de Nou Mèxic o a les coves de Guadix (Granada).
Moltes de les balmes (igual que algunes de les coves més grans) han estat aprofitades per a viure durant diverses etapes històriques. Hi han proves d'aquesta ocupació ja fa cinc mil anys, però en aquells temps l'acondiconament de les cavitats era mínim.
L'ús generalitzat de les balmes com a habitatge es va produir a partir de la dominació visigòtica (fa 1.500 anys) quan es va produir un èxode de la plana a la muntanya a la recerca de terra sense propietari conegut i amb una mínima possibilitat de ser conreuada o de servir de pasturatge. Va ser la primera gran colonització de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, poc estudiada, però que ha deixat nombroses restes.
Les balmes es van mantenir durant molt temps com a una opció d'habitatge, conjuntament amb petites cabanes i les primeres masies. Al segle XIV, la pesta negra va provocar l'abandonament de moltes balmes i petites construccions i va afavorir una concentració de propietats entorn a grans màsies.
En els últims segles les balmes han continuat sent lloc d'estada, tot i que sovint només com a refugi temporal o per a fer penitencia. Al segle XX moltes cavitats encara van servir d'amagatall durant la Guerra Civil i el franquisme.
Però també algunes gran balmes han mantingut la seva funció d'habitatge (com el Puig de la Balma, el Peric, Can Valls, etc) o de treball (Balma de la Calç, Balma del Sot de la Carda, etc). També actualment està encara ocupada la petita balma del Bord, al peu de la Canal de Santa Agnès.
En un estudi de l'any 1987, els arquitectes J.A.Cusidó, M.T. Mira, A. Nacenta i J. Puigdomènech destacaven que "el considerable nombre d'aquesta mena de construccions (a Sant Llorenç del Munt i l'Obac) constitueix una riquesa monumental important i també un interessant focis documental per a la recerca del tipus de vida de la població més autòctona de la contrada".
Els arquitectes deien ja en aquell temps que "es fa necessari classificar les balmes per tipus i establir-ne les intererlacions". Igualment proposaven una "rehabilitació intel.ligent" de les balmes obrades.
Molts anys després tota aquesta tasca encara està pendent. Els estudis han provingut de la sempre activa vessant espeleològica, però no de la històrica ni de l'arquitectònica. Només el Puig de la Bauma ha estat motiu d'alguns treballs. Les balmes són un gran patrimoni de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, però no posat en el valor real que els hi correspon.

 Veure el llistat de Balmes a la Pàgina de Cavitats.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...