Font de la Saiola (415 m)

La font de la Saiola és una de les diverses surgències intermitents que es troben als torrents de la vessant sud de l'Obac, juntament amb la Font Falsa, la Pedregosa o la Barbotera. Ara bé, la Saiola és la que, després d'èpoques de pluges, genera un cabal més abundant, que a vegades es perllonga per més de dos mesos. Durant una important crescuda al 1984 va arribar a als 0,5 m3/s.
Quan estan actives, la Saiola i la resta de surgències intermitents tenen més força que les fonts permanents de l'entorn, com els Carlets.
Quan no raja, la Saiola és un avenc sec i poc profund. Recentment la font ha estat sense rajar durant un llarg periode de temps, concretament entre el 2004 i principis del 2009. Quan va tornar a brollar, després de llargues precipitacions, la noticia va ser recollida per diversos mitjans de comunicació. De fet, una de les tradiciones de la zona es anar a veure la Saiola aixi que es coneix que raja.
Sobre la font hi ha diverses llegendes a Vacarisses i Rellinars, que volen veure misteris en l'origen de l'aigua i en els seus conductes subterranis. Algunes llegendes diuen que, quan brolla la font de la Saiola, en unos vuit dies també entraran en funcionament els Caus d'en Guitart, és a dir, donant com a segur que totes dues surgències d'aigua estan comunicades. Altres llegendes també afirmen que la font està vinculada a d'altres índrets, com la Riera de Les Arenes, o, fins i tot, a un hipotètic llac interior.
Però una tesi doctoral del geòleg Antoni Freixes ha desvetllat que el funcionament de la Saiola està deslligat tant dels Caus d'en Guitard com de la resta de surgències de la zona.
La Saiola, i el torrent en el que es troba, prenen el seu nom d'una varietat de figuera.
Per arribar-hi cal seguir la pista que segueix el torrent des de l'antic mas de La Calsina fins a prop de les fonts dels Llaminers i els Carlets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...