Les tombes del Coll d'Eres

Les quatre tombes visigòtiques del Coll d'Eres van ser trobades el 1929 per un pastor, Tomàs Malé, que ho va comunicar al Centre Excursionista de Terrassa, organisme que es va fer càrrec de les excavacions oficials.
Però entre la descoberta i l'exploració, tres de les quatre tombes van patir un espoli. Primer van passar a tafanejar uns carboners, que van regirar completament dues de les tombes. I, posteriorment, un col.lecionista va obrir una tercera sepultura i va endur-se el crani d'un nen. D'aquesta forma es van perdre  dades i restes valuoses que evidencien l'existència d'un poblat visigòtic, dels segles V i VI, sota el Montcau.
El numero 62 de la publicació Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa,, corresponent als mesos de novembre i desembre de 1929, relatava els treballs d'excavació:
"Damunt els Cingles del Marquet, molt aprop del Coll d'Eres, el 29 de setembre propassat han estat excavades per alguns elements del nostre Centre, dirigits pel Rd P.J. Solà, Sch. P., une sepultures de l'època goda o bàrbara i una magnífica i interessantíssima sivella... del segle V. Les sepultures son quatre: 
- dues malmeses i violades fa poc temps, amb les lloses arrencades,
- una de mig excavada, d'infant, amb algunes de ses ossamentes,
- i l'altra amb l'esquelet d'un adult, ben sencera i coberta encara per dues sòlides lloses areniscoses que cobrien la part superior i mitjana del cadàver.
Aquestes sepultures, anomenades cistes, tenen la forma d'una caixa, de tal manera orientades, que totes ho eren de cara a llevant. (...)
La sivella o placa de cinturó, massisa i grollera, porta trepada i cisellada en la seva superficie la representació d'un quadrúpede i a l'entorn, incises, dues estilitzades serpents, que terminen amb uns caps d'au, d'una influencia molt oriental."
Per arribar a la necròpolisis visigòtica cal sortir de l'esplenada del Coll d'Eres per la carena del Pagès. Uns setanta metres més enllà un corriol s'enfila cap el cim de les Sepultures. Allà, en la zona boscosa, es troben disperses les quatre tombes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...