Balma del Sot de la Carda

A la vessant est de la Mola, als cigles que formen la base de la Castellassa de Can Torres, per sobre del Sot de la Carda, s'ha format una balma molt allargasada, d'uns 80 metres de recurregut.
Una paret rocosa divideix la cavitat en dues parts. La zona est és de fàcil accès i té un parell de metres de fondaria. En un dels extrems es troba la veritable font de les mosques. Per la seva grandaria i disponibilitat d'aigua aquesta part de la balma ha estat ocupada sovint i encara actualment conserva diversos murs.
La zona oest de la balma té un accès més complexe i és més estreta.
Òscar Masó, fent-se ressò de diversos testimonis, explica que fa anys es va produir una dura disputa pel control de la balma entre un grups d'homes carboners i de dones dedicades a la producció de pega. Finalment van acordar que cada grup ocuparía una de les parts de la balma. Això va obrir una etapa de conviència, plena d'anècdotes.
Per arribar a la Balma cal afagar primer el corriol que va des de la base de la Catellassa fins el Turó de Matalonga. Només baixar el roquissar, abans d'arribar al Coll Llarg, es pren el trecall que baixa al Sot de la carda. Només passats uns metres, unes fites de pedres ja indiquen el corriol que cap a la dreta condueix en descens cap a la balma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...