Pins pinyoners del Sot del Guix

Amagats al fons del Sot del Guix, enmig d'un bosc espès de pins blancs, pinasses, alzines i alguns roures,  es troben diversos grans pins pinyoners, que superen els 2,2 metres de perímetre a un metre de terra.
L'origen d'aquests gegatins i desconeguts arbres es desvetlla al indispensable llibre "Descobrir la Castellassa de Can Torres i els seus voltants", de l'Òscar Masó, que cita un treball previ de l'Albert Antonell. L'antic mas Olivet, de Castellar de Vallès, tenia molts propietats, entre les quals es trobaven els terrenys del sot del Guix i el molí fariner d'en Barata. I van ser els responsables del molí els que van decidir aprofitar la finca del mas per plantar els pins pinyoners. Ho van fer perquè necessitaven tenir reserves de bona fusta per a fer rodes hidraúliques. Com el molí va deixar de treballar després de la guerra civil, els pins pinyoners van poder continuar creixent lliurement fins assolir la seva espectacularitat actual,
Tots els pinys pinyoners semblen estar distribuits en una llarga filera descendent, seguint la llera del torrent. Les seves posicions van baixant des dels 513 metres fins els 480 metres. Més abaix, als 385 metres, es troba un exemplar separat de la resta.
El punt de sortida més proper per veure els pins pinyoners és l'aparcament habilitat pel Parc de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac a Sant Feliu del Racó. Allà surt un corriol que va baixar mentre volta l'obaga per l'oest.

1)
Pi Pinyoner (480 m) amb un perímetre de 2,80 metres i un diàmetre de 0,89 metres (a 1 m. de terra). És el quart dels quatre que estàn situats aigues avall del Salt del Pedro.



2)
Pi Pinyoner (483 m) amb un perímetre de 2,35 metres i un diàmetre 0,75 metres (a 1 m. de terra). És el tercer dels quatre que estàn situats aigues avall del Sant del Pedro.



3)
Pi Pinyoner (490 m) amb un perímetre de 2,35 metres i un diàmetre de 0,75 metres (a 1 m. de terra). És el segon dels quatre que estàn situats aigues avall del Salt del Pedro.


4)
Pi Pinyoner (491 m) amb un perímetre de 2,70 metres i un diàmetre de 0,86 metres ( a 1m. de terra). És el primer dels quatre que estàn situats aigues avall del Salt del Pedro.


5)
Pi Pinyoner (499 m) amb un perímetre de 2,32 metres i un diàmetre 0,74 metres (a 1 m. de terra). És el primer dels tres que estan situats aigues amunt del Salt del Pedro.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...