El Roure Llarg perd la gran branca que senyalava el cel i havia sobreviscut a la ventada de l'any 1981

Imatge actual del Roure Llarg, després de la pèrdua de la branca superior

Imatge recent del Roure Llarg, però encara amb la branca superior

El Roure Llarg, un dels arbres emblemàtics de la Serra de l'Obac, ha tornat a patir una pèrdua d'estructura. Recentment li ha caigut la gran branca superior, d'uns set metres de llargada, que senyalava cap el cel. D'aquesta manera, actualment ja només conserva el tronc central, que recorda la seva antiga grandària, però que ja no destaca dalt del turó.

Imatge actual del tronc del Roure Llarg.

Imatge de la branca caiguda

L'anterior aspecte del Roure Llarg s'havia aconseguit mantenir durant 32 anys. Era com havia quedat després d'una forta ventada el 1981, amb diverses branques, entre les que destacava una situada a la seva part superior i orientada verticalment. Per aquesta forma semblava que el roure apuntava cap el cel.
Abans del 1981 l'aspecte del Roure Llarg encara era més imponent i es podia contemplar des de diversos indrets. Per això, es va batejar com a "llarg" i va ser l'origen de la toponímia de la seva carena així com del torrent, la bassa i la perduda font que hi havia sota seu.
Fins el 1981 el roure feia uns 10 metres d'alçada i un perímetre de 2,41metres. Aquestes són les mesures incloses per l'Antoni Ferrando i Roig en el seu llibre "Història i Arqueologia vistes per un Excursionista". En aquesta obra també s'inclou la següent fotografia de l'antic aspecte del roure, abans de la ventada:
Imatge anterior al 1981 (Foto: Antoni Ferrando i Roig

Per arribar a les restes, cada vegada més petites, del Roure Llarg cal seguir un corriol que surt a la dreta del coll de la Fosca. Després de recorre poc més de mig quilòmetre per sobre del sot de Matarrodona, el camí acaba interromput per un tall de roca. Cal baixar-la per pujar, tot seguit, a la roca del davant. Des d'aquesta posició es veu el Roure Llarg i el gran espectacle natural que l'envolta.

Imatge de l'última gran branca caiguda






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...