Cova (de la) Tendra, cau de descans de boscaters i veremadors davant els abeuradors de Matadepera


La Cova (de la) Tendra està situada a la riba esquerra del torrent dels Abeuradors, sota el Pujol de Matadepera, a només un quilòmetre del centre del poble.
Tot i la seva proximitat al cor del municipi i estar situada sota el pas del Camí dels Monjos, actualment la cavitat és pràcticament desconeguda. En canvi, era molt popular quan als voltants del torrent dels Abeuradors (continuació del Salt) encara es desenvolupava una intensa activitat. Davant seu, a la llera, hi havia una de les basses (abeuradors) que havien estat preparades per recollir l'aigua. Era un punt de trobada de carboners, calcinaires, vinyataires i treballadors de la cantera de l'Angelet.
Des de la cantera (a la riba dreta) surt un corriol que baixa directament fins a l'abeurador (ja perdut) i la cova. Tot el sector actualment està molt malmès ja que s'ha convertit en un circuit de trial.
Sobre l'origen del nom de la cova hi han dues teories:
- Una considera que va ser batejada així perquè és terrosa.
- L'altra creu que la cavitat porta el sobrenom d'una veremadora que va treballar per la propera Can Gorina i que feia estades a la cova. En Francesc Gorina i Riera, propietari del mas, va incloure en el seu dietari (recopilat i estudiat pel Joan Comasòlives i Font) dos pagaments a La Tendra: un de 5 rals el 14 d'octubre de 1855 i un segon també de 5 rals el 23 de novembre del 1856. 
L'accés a la cova, amb poc més d'un metre d'alçada. recorda a les boques de les caretes del teatre grec. El seu interior és una petita saleta, en la que és possible tornar a posar-se dret.  





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...