Exploració d'Any Nou (i lliçó d'espeleo) a l'avenc del Sot de la Carda, als peus de la Castellassa


Any Nou... matinal d'exploració a l'avenc del Sot de la Carda, als peus de la Castellassa de Can Torres. Els dos participants, els experimentats Salvador Vives i Ignasi Villaroya, han acabat convertint la visita a la cavitat en una veritable lliçó de tècniques històriques d'espeleologia.

L'avenc té dues parts destacables, com mostra la seva topografia:

1- Una gran bocassa
Té una bocassa de grans dimensions, fet que genera la falsa impressió que la cavitat hagi de ser molt més gran. En concret, les dimensions de la boca són de 7,5 per 5,5 metres.  En llargada queda per sota del 9 metres de l'accés gran de l'Avenc de les Dues Boques o dels 13 metres de l'avenc d'Aguilar, però, en canvi és més ampla que els 4 metres del primer i els 3 metres del segon.

- Avenc del Sot de la Carda:  7,5  -   5,5   =  41,25
- Avenc d'Aguilar:                 13   -    3     = 39,00
- Avenc de les Dues Boques:  9    -    4     =  36,00

2- Un pou molt ampla.

El pou, sobre una diàclasi Nord-Sud, manté l'amplada de la boca. Fins i tot, en la part inferior es fa encara més gran, sense arribar a formar cap galeria ni saleta complementària. La caiguda completament vertical arriba fins el 10 metres de fondària.

Dues tècniques en paral.lel.

Les característiques de l'avenc faciliten la seva exploració. Aquest fet també va permetre als dos participants fer una demostració de les dues tècniques tradicionals de progressió espeleològica.
En Salvador Vives, amb una experiència superior als 40 anys, es va animar a fer la pujada amb una electron, un sistema semblant a una escala penjada que era habitual a la dècada dels 70 i 80.
Com a contrast, el jove Ignasi Villarroya, que és un dels grans espeleòlegs llorençans actuals, va pujar fent servir un bloquejador en forma de puny.
Un improvisat rodatge en vídeo permet veure el contrast de tècniques: la tradicional enfront de la contemporània, el Salvador Vives i l'Ignasi Villaroya pujant en paral.lel.


Història.
La transmissió del coneixement de l'avenc del Sot de la Carda al món espeleològic va ser realitzada pel Josep Lleixà, fill d'una família de carboners de Sant Feliu del Racó. Curiosament en Josep va haver d'explicar en dues ocasions on era la cavitat.
A la dècada dels seixanta el Josep va portar fina a l'avenc al grup Talps del Centre Excursionista del Vallès. Però les referències es van perdre i el propi Josep (en companyia del seu fill Joan) va tornar a portar el 1982 al Jaume Claverí i al Xavier Badiella. Aquest últim va ser el responsable de fer la topografia que acompanya aquesta ressenya.

Localització.
L'avenc del Sot de la Carda està situat a la vessant hidrogràfica esquerra del torrent que li dona nom. Està amagada al cor d'un petit alzinar de la Soliea del Muronell, uns 30 metres per sobre de la pista forestal que envolta aquesta gran vall del llevant de Sant Llorenç del Munt.
Per arribar a l'avenc cal seguir la pista que, des del Sabater Vell, recorre la vessant esquerra del Sot de la Carda, per sota del turó del Muronell i la Castellassa de Can Torres.

Avencs Propers.
Al llarg de la matinal d'Any Nou el Salvador Vives i l'Ignasi Villaroya també van anar a:

- L'Avenc dels Peps:

- L'Avenc de la Tica:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...