Castellsapera

El turó de Castellsapera és, amb 939 metres, el més alt de la Serra de l'Obac i un dels més característics del conjunt de Sant Llorenç del Munt.
Està coronat per un allargasat i estret cim rocallós que recorda un castell, amb una agulla separada (l'anomenat Queixal del Porc). Per la seva vessant de llevant, orientada a la riera de Les Arenes, es troben els sectors de les fonts de Cantarelles i de l'Olla; i per la vessant de ponent hi ha la canal de Mura i la gavarra de l'Obac, separadades per la carena del Camí Ral.
Cap el nord el turó enllaça amb el coll de Tres Creus (que l'uneix al Turó de la Pola) i cap el sud es troba el collet estret (que porta al Turñi de la Carlina).
L'origen del nom de Castellsapera ha generat duess teories.
1) Una de les tesis defensa que el turó va ser designat com a Castell-sapera per la forma del seu cim, que des diverses perspectives recorda a un gran castell.
2) L'altra hipòtesis és que el nom va ser posat perquè realment a l'índret va existir un castell. En l'últim segle diversos grups han fet exploracions per trobar les seves runes. Només un equip, dirigit pel Miquel Ballbé i Boada i orientat pel Joan Bosch, va considerar haver trobat les restes del castell. No estarien en el turó, sinó més enllà del cim de La Pola.
Des de fa molts segles la ruta més coneguda per travessar el turó del Castellsapera és el camí Ral que unia Barcelona amb Manresa.
La part de camí ral més emblemàtica és que la passa per un gran pelat de roca de la vessant sud-oest, per sobre dels bacs de la Portella, amb unes impressionants viestes de la Roca Salvatge i el Paller de tot l'Any. Aquest tram rep múltiples noms.  Un d'ells és Collet Estret, igual que el molt proper pas que uneix el Castellsapera i el turó de la Carlina. Fet i fet, a la suma dels dos trams rep el nom de carena del Collet Estret.
L'Antoni Ferrando diu que la part concreta més angosta que passa pel pelat de roca també es coneguda com a Mal Pas del General i afegeix que antigament també era anomenada Creu del Coll del Davi o Creu Trencada.
La tradició popular diu que en aquest índret és produient molts dels atacs dels bandolers contra els viatgers del Camí Ral.
A uns 300 metres, poc abans d'arribar al coll que sepera als turons de Castellsapera i la Carlina hi ha un petit clot a peu de camí conegut com a Sot de les Unces i que hauria servit als bandoners per amagar els seus botins.
Al turó hi han diversos avencs:
- L'avenc de Castellsapera és més destacat (nord-est),
- L'avenc de les Cantarelles (Est).
- L'avenc del Queixal del Porc (Sud-oest),
- L'avenc de la Canal de Mura (Sud-oest).



1 comentari:

  1. He fet un vídeo de la ruta al Castellsapera, us adjunto l'enllaç per si interessa; http://www.youtube.com/watch?v=PUocHBY24UI

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...