Cova-Avenc Quim Solbas


La gran novetat d'aquest Nadal del 2011 en el món espeleològic i excursionista de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac és una cova connectada a un avenc. Les dimensions del conjunt són superiors a les habituals en el massis.
La cavitat ha estat batejada encertadament amb el nom del seu descubridor: Quim Solbas, responsable de moltes altres troballes.
La cova, que està situada en una mena de balcó d'un cingle. té tres parts:
(1)- una galeria d'entrada molt estreta, que obliga a accedir primer ajupit i, després, a quatre grapes ja que es va fent petita per tots els costats. Fins aqui, tot recorda a moltes altres coves de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
(2)- Però, en aquest cas, el recorregut continua cap a una mena de distribuidor més ample i alt que connecta la galeria inicial amb una rampa.
(3)- I, tot seguit, s'arriba la cirera del pastis: el gran i profund pou de l'avenc, en el que destaca una impressionant colada.
Aquesta troballa es un important enriquiment de l'inventari de cavitats de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Hi ha d'altres amb molt més recurregut o fundària, però aquesta té la peculiarietat de sumar una cova i un avenc, i tenir algunes formacions ben destacades.


Relat i merits de la troballa
Segons les cròniques dels propis protagonistes (que podeu seguir en els links del final d'aquest post), la troballa es va produir el 23 d'octubre del 2011, quan en Quim Solbas va arribar fins a la cavitat. Aquell día va localitzar la via d'accés fins a l'entrada i va recorrer la primera i estreta galeria.
Una setmana després, l'1 de novembre, el Quim Solbas va tornar acompanyat d'en Jordi Guillemot i tots dos van adonar-se que, després de la galeria inicial, hi havia la rampa que conduia a un pou i una gran sala central.
Rapidament van mobilitzar a la seva colla habitual.  La primera exploració complerta va ser realitzada fa uns mes, el 20 de novembre, per sis persones: Eduard Badiella, Marc Anglés, Salva Vives, Ramon Suades,  Jordi Guillemot i Quim Solbas. Uns dies més tard en van fer una altra exploración amb el Tomàs Roy, José Amaya, Miquel Nebot i Juliá González per continuar les tasques de topografia i analitzar les restes d'una cabra.

Les dades GPS amb la situació

Si us heu adonat, encara no hem donat cap dada de localització de la cova-avenc Quim Solbas. El descobridor i els primers exploradors van pactar que les següents visites serien dels seus "amics i coneguts". Calma, ningú no ha xerrat més del compte. Nosaltres no hem rebut cap invitació ni cap dada de com arribar-hi. Som uns instrusos, això si, ben intencionats
Respectuosament ens adherim a la petició feta pel descobridor de no lliurar les dades GPS per Internet. Quan els primers exploradors expliquin publicament com arribar-hi, nosaltres també ho farem. No és gens complicat. Mentrestant ens limitarem a tonar a anar a la cavitat, amb l'equipament adequat, per completar l'exploració.
La cova-avenc Quim Solbas està situada a un radi de 300 metres de:
- un dels llocs més visitats de Sant Llorenç del Munt,
- una altra de les cavitats emblemàtiques del parc. De fet, ben aprop hi han altres coves, avencs i balmes.
- unes antigues feixes i llocs de pasturatge.

Més informació de primera mà.

Per tenir més informació, escrita i gràfica, de la troballa us recomanem:

1- Primer article del 20 de novembre.
2- Crònica del Tomàs Roy del 15 de desembre
3- Segon article del Jordi Guillemot del 15 de desembre.
4- Primera fitxa de la cova-avenc del 20 de desembre.
5- Video rodat pel Jordi Guillemot de l'exploració de la cova-avenc.







1 comentari:

  1. Hola,
    Aquest diumenge vem estar fem voltes en mode "jabali" per les proximitats dels Obits. No hi ha hagut manera de trobar la cova-avenc! ...inclus analit-zan´t les fotografies, videos, (angles de camara, vegetació, referencies) no hem pogut trobar-ho!
    Som aficionats/enamorats de la montanya i de la espeleo i ens agradaria poder visitar aquesta cavitat que ressent-ment han descobert. ¿Es posible que ens passeu la localitzaciò de la cova/avenc? ...no cal dir que som super respectuosos amb la conservaciò de l´ambit i evidenment tampoc facilitarem informaciò a terçers fins que feu l´entrada al CET. No som de cap club d´espeleo ni de muntanya. Pudeu veure al meu blog que som gent normal que fem surtidetes a la muntanya els caps de setmana i que respectem al maxim l´entorn de la natura.
    En tot cas, molt agrait,
    xavi
    rejondo.wordpress.com

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...