Font de les Feixes (la surgència oblidada de Can Pobla)

La Font de les Feixes ha quedat oblidada després d'haver prestat un bon servei als pagesos i bosqueters que al segle XIX i principis del XX treballaven al sud-oest de La Mola, sota el bolet de Can Pobla.
Mapa del Centre Excursionista de Terrassa de 1935
Com a reconeixement a aquesta tasca la font encara apareixia als mapes del Centre Excursionista de Terrassa de 1935 i de l'editorial Alpina del 1946. Però, en posteriors edicions, ja no surt esmentada. Tot i això, la surgència continua a ple rendiment després de pluges i, en no ser aprofitada, genera un corriol d'aigua.
La font de les Feixes està al costat del traçat antic de la pista de Can Robert a Can Pobla, abans del fort revolt i el trecall que s'enfila cap el bolet i el Cingle dels Cavalls.
La surgència feia servei als homes i moltes dones que treballaven aquestes antigues terres de conreu, que encara conserven una gran quantitat de feixes entre la canal de les Bruixes i el cingle del Bolet. També, és clar, era aprofitada pels carboners i per les colles que s'ocupaven del proper forn de calç.
Així mateix l'índret era molt visitat a principis del segle passat per joves parelles. La toponimia s'ha ocupat de deixar testimoni d'aquest ús i anomenar el tram de pista com el Revolt dels Petons. El record d'aquests fets i de la font l'han mantingut destacats veins de Matadepera, com el Miquel Ballbé (que parla de la surgencia en alguns dels llibres) i, sobretot, l'Antoni Garcia, Pintoret, un dels grans i veritables coneixedors de tots els racons del massis.
L'oblit de la font de les Feixes no és un cas aillat a Matadepera. Tot i la seva històrica manca d'aigua (origen de tants conflictes), és el poble de Sant Llorenç del Munt i l'Obac que menys ha fet per conservar les seves antigues surgències.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...