Balma de la Guillotera i el seu curiós forat

La Balma de la Guillotera està situada a l'útim tram del torrent dels Colodosos, just seixanta metres per sota de l'històric mas de la Vila de Mura (ja documentat l'any 1.004).
És un albalmament de forma semicircular obert en un important salt del torrent d'uns 10 metres d'alçada. Quan baixa aigua, es generen cascades, que incrementen l'atractiu d'aquest indret, que és un clar exemple de torrent enfonsat en profunditat i encaixat entre altes parets.
A diferencia de moltes altres balmes de grans dimensions de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac, la Guillotera no conserva cap tipus de tancament. Però, en canvi, al terra de la cavitat si hi han les restes d'una rudimentaria estructura de la que encara es desconeix la seva funcionalitat. És un simple forat quadrangular d'un metre de profunditat i arrebosat amb fang.
Hi han tres teories per explicar la possible antiga funció d'aquest forat:
- podria ser un zona d'extracció de fangs,
- podria ser una bassa per recollir part de l'aigua que cau,
- o bé, fins i tot, algunes especulaciones volen veure en el forat una tomba de cista.
Com tants altres fets històric del massis, el forat del balma encara està per estudiar i aclarir.
Per anar fins a la balma de la Guillotera cal seguir el corriol que va de Cal Miqueló al mas de la Vila, però en arribar al torrent cal continuar per la mateixa llera. Primer es passa per la font de la Guillotera, amagada a la dreta sota una gran figuera, i finalment, quan el torrent fa un gir, s'arriba a l'impressionant salt. Cal buscar un pas per pujar a l'esquerra fins a la part abalmada, que queda una mica enlairada.
Quan el torrent està sec, el pas és més fàcil, però perd encant. El torrent dels Colodosos recull les aigues que baixen per les vessants nord del Turó dels Ducs, el Puigbó, el Puig Andreu, el Collet Roig i la Plaça del Llop, així com del llevant de la carena de la Roca Picarda i de ponent de la carena del Reixac. Tot aquest cabdal el condueix fins a la riera de Nespres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...