Els Forns de Pega de Sant Llorenç del Munt i l'ObacEls forns de pega (o pegueres) van ser utilizats fins a principis del segle XX per extreure resines de la llenya mitjançant un procés de doble destil.lació. A Sant Llorenç del Munt i l'Obac aquesta activitat va ser marginal, a diferencia de la gran difusió que van tenir els forns de calç.
La resina era utilizada com aillant de la humitat i impermeabilitzador de diversos productes (com ara botes de vi, soles de sabata), embarcacions, etc. Antigament també va servir per a guarir bestiar domèstic.
La pega ja era produida a l'edat de bronze. A Catalunya està documentada l'existència de forns de pega a partir del segle X.
Aquest tipus de forn tenia dues parts: en un nivell superior hi havia el pou i, a sota seu, l'olla
El procés de producció passava per diverses fases:
- Tot començava amb l'obtenció de llenya. A l'àmbit de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac s'utilitzaven soques de pins pinyers, dels ginebres i dels càdecs.
- De les soques s'extreien teies, que es posaven dins del pou,
- Amb el pou ple, començava la combustió, que durava tot un dia.
- Progresivament el quiltrà s'anava escolant cap el fons i es desplaçava cap a l'olla,
- El quiltrà dispositat a l'olla era sotmès a una segona combustió amb la finalitat de cremar els àcids i altres productes inflamables,
- Així s'obtenia la pega, que era situada en una caixa anomenada pastera, on es solidificava.
- Finalment era tallada en diverses parts i es preparava per a la seva distribució.
La propietat dels forns era de les masies properes, però el seu funcionament requeria de profesionals que sabien fer la doble destil.lació. Eren els pegaires, un ofici que passava de pares a fills i que estava arrelat principalment al Pirineu, des d'on baixaven a posar en marxa les instal.lacions repartides per la Catalunya Central. Un cop obtinguda la pega, la comercialització corria a càrrec de traginers.
L'arribada massiva dels derivats de petroli durant la primera meitat del segle XX va posar fi a la producció rústica de la pega. Índex dels principals Forns de Pega coneguts a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac:


- Forn de Pega del Marquet de les Roques - Vall d'Horta. (Fitxa)
- Forn de Pega del Dalmau - Vall de Mur (Fitxa)
- Forn de Pega del Sot de l'Infern - Mura.
- Forn de Pega del mas Vila de Talamanca. (Fitxa)
- Forn de Pega de  Cavall Bernat - Matadepera.
- Forn de Pega de Can Pobla - Matadepera.


2 comentaris:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...