Rèquiem per la Font del Querol

Desapareix un altre element patrimonial històric de Matadepera, al peu de La Mola


La font del Querol no tenia un gran doll d'aigua. Al contrari, era pobre i intermitent. A més, des d'unes obres d'asfaltament de carrers, la seva canalització no funcionava. Tampoc no tenia cap mena d'acondicionament. Eren tan sols quatre pedres situades sota l'antic traçat del camí Moliner, a la vessant sud de La Mola.
Per això no estava inclosa (com cap altra font ni pou ni mina del municipi) en el catàleg de bens de l'Ajuntament de Matadepera. I res no ha impedit la pèrdua de la font, que ha deixat pas als fonaments d'una casa de nova construcció.
La recentment desaparescuda font del Querol estava relacionada amb el camí Moliner o camí Vell de Castellar, que enllaçava els camps de blat del voltant de la Riera de les Arenes amb els molins del riu Ripoll. Els pagesos que traginaven pel camí sabien que allà podien trobar aigua per a ells i pel bestiar. Més endevant la font, que quedava al mig dels camins del Monjos i del Cavall Bernat, va donar servei a les primeres generacions d'excursionistes.
Prova de la importància de la font és que va donar el seu nom al torrent que, per l'est de la carena dels Monjos, baixa des de la cinglera de la Roca de les Onze Hores fins a la Riera de les Arenes.
La font surt esmentada com a punt d'interès a la web Vallès Natural, del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

El mas Querol
En Miquel Ballbé va comentar en un dels seus llibres que les restes d'un suposat Mas Querol, del segle XIV, estarien situades uns 200 metres a l'est de la font. Certament en l'índret es conserven restes de feixes i d'una petita construcció. Però aquestes restes (amb independencia de què siguin) no estan on diu el document de 1330 que parla del mas Querol en referir-se a La Barata. Aquesta altra antiga masia Querol estaria per l'índret on el propi Miquel Ballbé situa el mas de les Cantarelles (que amb aquest nom no apareix esmentat en cap document).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...