Les testimonials Barraques de Matadepera

A diferència de les seves poblacions veïnes, a Matadepera hi ha identificades poquíssimes barraques. Les quatre més importants i conegudes es concentren als Rossos i el Montrodon, dues muntanyes dedicades a l'agricultura ja des d'època romana i que, entre el segle XVIII i principis del XX, també van estar dedicades activament a la vinya, dins de les finques de Can Solà del Racó i Can Gorina.
L´única barraca rehabilitada recentment és la dels Rossos, que va comptar amb el suport del grup de Recerca de la Pedra Seca de Castellar del Vallès.
També hi han altres dues construccions de pedra seca, però completament enrunades. Una està a la vessant de llevant de les Roques Blanques, confosa entre uns antics marges. I l'altra, recolzada en blocs de roca, es troba a la finca de Can Garrigosa, al costat també d'unes feixes.
Matadepera va participar també a la febra de la vinya dels segles passats. Tot i que a algunes grans propietats no van tenir molta importància, els ceps van omplir molts índrets. Fins i tot es van enfilar fins a l'anomenada Vinyota de Can Pobla, a 900 metres d'alçada a La Mola!
Per això, sorpren que la relació de barraques sigui tan petita en comparació amb els pobles de les rodalies. Podria ser que els pagesos fessin servir, com alternativa, aixoplucs naturals. Per exemple, al voltant de la Vinyota de Can Pobla hi han dos refugis "d'aquells ben amagats" que actualment coneixen i fan servir uns pocs excursionistes "introduits".
Aquesta és una opció, però també podria ser que no s'hagués fet una recerca prou acurada de construccions que, amb tota seguretat, estaran ja molt enrunades? Matadepera és el municipi menys actiu en la catalogació i conservació del seu patrimoni rural i pre-industrial. Hi ha moltes fonts, així com forns de calç, obra i pega, perdudes pel seu territori. I la construcció en ruïnes de Can Garrigosa va ser retrobada casualment fa tot just pocs mesos en una sortida realitzada per l'Antoni (el Pintoret), acompanyat del David i altres excursionistes. Està al costat d'un forn de calç també perdut. Serà l'inici de noves identificacions?
Amb la confiança que es pugui incrementar, ara per ara el catàleg de barraques de Matadepera és limita a:
  • Barraca dels Rossos.
  • Barraca Excavada dels Rossos.
  • Barraca del Montrodon I
  • Barraca del Montrodon II
  • Barraca de les Roques Blanques. Enrunada.
  • Barraca de Can Garrigosa. Retrobada recentment i a l'espera d'estudi i posible rehabilitació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...