La Cova de les Figueres, el refugi enlairat sobre l'enrevessat camí de les Maringes


La Cova de les Figueres està situada al gran cingle rogenc, que es troba al graó del llevant de la Mola per on transcorre l'enrevessat camí de les Maringes, entre la Castellassa de Can Torres i la del Dalmau. Sota la cova hi ha una balma (molt més coneguda i de fàcil accés) amb la que forma un conjunt. Antigament els pastors deixaven petits ramats a la balma inferior mentre ells descansaven a la cova superior, més ampla i millor abric.
La cavitat té un recorregut total de 13 metres. Per accedir-hi cal pujar, des del costat de la balma, per una molt estreta canal ocupada per branques i culminada per un gran figuera borda, d'on li prové el nom.
Ara bé, la designació de cova de les Figueres assignada a aquesta cavitat és recent. Antigament se l'anomenava Cova Roja o Cova de la Roca Roja, si bé aquesta toponimia generava confusió perquè la compartia amb la balma inferior, fet lògic tenint en compte que les dues cavitats formaven un conjunt als ulls dels pastors i antics usuaris del camí de les Maringes.
L'Antoni Ferrando en el seu llibre sobre la vall del Riu Ripoll, editat el 1997, explica que el nom de Cova Roja o Cova de la Roca Roja ja es feia servir el 1705, si bé no es distingeix cap nom diferent per a la balma i la cova.
La Guia Monografica de Sant Llorenç del Munt publicada el 1935 pel Centre Excursionista de Terrassa fa diverses referències a la Cova Roja.
En la descripció de cavitats l'inclou en un conjunt de tres cavitats: "la Cova Clara, al Cova Fosca i la Cova Roja: tres balmes principi de galeries horitzontals, que es trobem (i aqui hi ha una errada) als camins de les Fontetes i la Soleia".
En els seus itineraris, en passar pel camí de les Maringes, la Guia torna a parlar més clarament de la Cova Roja, a la que presenta com "un gran esborranc obert enmig de l'encinglerat"
És a dir, el que si aclara la guia és que, a principis del segle XX, a la balma de sota se li continuava anomenant Cova Roja.
Molt més tard, el catàleg espeleològic publicat el 1974 pel Club Muntanyenc de Barcelona inclou una fitxa, redactada per Gaspar Ribé i Bargalló, sobre la cova real de sobre (estructurada sobre una diàclasi E - W) a la que anomena també Cova Roja, limitant el seu recorregut a 6 metres.
Per evitar la doble denominació de Cova Roja, finalment el Centre Excursionista de Terrassa va optar per anomenar Cova de les Figueres a la cavitat superior. Així figura a la topografia elaborada pel Jordi Guillemot l'any 2002 (veure ressenya)
Figueres de la canal d'entrada que dona nom a la cavitat



La Castellassa del Dalmau des de la Cova de les Figueres
Informació relacionada: la Cova Roja. (Fitxa)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...