L'avenc foradat i via d'escalada de Puig Conill, la troballa lògica d'un espeleòleg i escalador

A vegades hi han històries que sorprenen per ser ben lògiques. Per exemple, quines condicions cal esperar del descobridor oficial de la Foradada del Puig Conill?
- Com és una cavitat, d'entrada està clar que hauria de ser una persona amb formació espeleològica.
- Però també, per les seves característiques, és una via d'escalada que porta ràpidament a la part superior del turó. Per tant, també hauria de ser algú amb capacitat per saber veure que aquell conducte pot ser pujat.
I, efectivament, la persona que va localitzar la curiosa Foradada del Puig Conill és, entre moltes altres coses, un espeleòleg i un escalador. Es tracta de Martí Puig i Cabeza, geògraf de professió i membre del Centre Excursionista de Terrassa.
En aquella època en Martí sortia a vegades pels voltants de Can Bofí, un lloc que es coneix bé perquè de petit la seva família anava sovint al mas. El 21 d'octubre del 1988 hi va tornar per fer una caminada. Va estar pel mas, va anar a veure el lledoner i va continuar amb l'objectiu inicial d'arribar fins el Morral de la Bassa. Però es va aturar a observar els cingles del sud-oest del Puig Conill.
Primer va veure un forat penjat del que rajava aigua i, a continuació, es va topar amb una cavitat que ja, immediatament, li va semblar una mena d'avenc amb una de les parets laterals esquerdades.
El dia 27 d'octubre hi va tornar, acompanyat del seu amic Roger, tots dos en bicicleta. Va confirmar les seves impressions i va batejar inicialment la cavitat com l'avenc del Puig Conill.
Va compartir la troballa amb els seus companys del SIS del Centre Excursionista de Terrassa i va tornar-hi moltes vegades.
Igual que alguns fan servir el pas de la Sardineta per anar a la Mola, en Martí utilitza aquesta cavitat com a pas per anar fins el Morral Gran, que és un dels seus destins a Sant Llorenç del Munt.
Anys més tard l'esquerda va quedar registrada en els seus dos àmbits:
- En el mon de l'escalada, la seva fitxa com a petita via d'escalada va ser elaborada el 2005 pels "Grans" germans Masó.
- I en el mon espeleològic, la seva fitxa topogràfica va ser realitzada pel "Gran" Xavier Badiella el 2006.
La Foradada de Puig Conill està situada al sud-oest del turó. Té tres boques: una a la part inferior, una altra a la frontal i una a la part superior (com un cel obert).
L'accés principal és el frontal. És una mena d'esquerda vertical que recorre gairebé de dalt a baix tot el cingle. En concret fa vuit metres d'alçada, però només arriba al metre d'amplada.
Una vegada dins de la cavitat es pot pujar fins s la boca superior i sortir a l'exterior. Per això ha estat ressenyada com a via d'escalada al Puig Conill.
Per la seva configuració aquesta Foradada podria haver estat originàriament un avenc que, com a conseqüència del retrocés del cingle, s'ha esquerdat. Si fos així, primer hauria tingut només la boca superior i, posteriorment, s'haurien obert la lateral i la inferior.
Per arribar a la Foradada cal seguir pel camí del Forn del Cargol, que va del mas de Can Bofí fins al Coll dels Ginebres. Just quan el corriol arriba al costat del Puig Conill cal pujar uns metres a la dreta, cap els seus cingles, i allà es veu la cavitat. Pot ser l'inici de dues rutes, divertides i aventureres, fora de camins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...