L'antic forn de calç de la carena dels Monjos reapareix sota un mar d'esbarzers

El torrent del Salt i la seva continuació, el torrent dels Abeuradors, van ser un dels centres de treball més concorreguts de Matadepera durant el segle XIX i principis del XX. El podríem considerar una mena de polígon (pre)industrial.
A banda dels marges de conreu que hi ha en alguns indrets, es troben diverses canteres, moltes carboneres i ja sumem 7 forns de calç.
El creixement del bosc ens ha amagat de la vista molts d'aquests interessants elements del patrimoni cultural. Però, poc a poc, es van retrobant.
Aquest és el cas d'un molt antic forn de calç situat a la vessant hidrogràfica dreta del torrent del Salt, a un 400 metres de la gran cascada, i uns 200 metres cap el nord de la també recentment recuperada Font del Nasi. El forn es troba exactament a la carena dels Monjos, uns 30 metres per sota del nivell de l'històric camí que unia els monestirs de Sant Llorenç del Munt i Sant Cugat.
El forn té uns quatre metres de diàmetre i, actualment, té 3,5 metres d'alçada. La seva boca està completament ensorrada.
La boca de l'antic forn està ja ensorrada
Tot el conjunt, que està fora dels camins actuals, estava submergit sota els esbarzers. Van ser necessàries diverses sessions per deixar-lo ben visible i obrir el pas per poder baixar-hi. En les tasques finals hi va col.laborar en Ramon Suades, gran coneixedor i recercador de la muntanya i autor de la Guia Interactiva de Sant Llorenç del Munt.
Ramon Suades en plena feina de neteja a l'interior del forn
Amb la propera font del Nasi i altres elements de l'entorn, els torrents del Salt i dels Abeuradors van generant un ruta carregada de llocs d'interès.

Un altre forn recentment retrobat molt aprop és el del Torrent del Salt.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...