La Foradada del Morral d'en Bens, refugi de maquis i impressionant guaita del sud de Sant Llorenç


La Foradada del Morral d'en Bens reuneix dues característiques que semblen contradictòries, però que a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac coincideixen en bastants indrets:
- és un bon amagatall: fora de camí, d'accés un xic complicat i, a més, impossible de veure fins que no estàs al davant. Has de conèixer la seva localització per arribar-hi. Si no, pots passar aprop sense saber que està allà.
- però, al mateix temps, és una excel.lent guaita sobre una àmplia extensió de terreny.
Reunint aquestes dues característiques, la Foradada del Morral d'en Bens va convertir-se en el refugi i la torre de guaita natural d'un dels grups de maquis que van actuar pel massís durant els primers anys del franquisme.
Com a mostra de l'estada dels maquis, a la cavitat van quedar accessoris de les seves armes i un munt de carnets d'identitat, que devien fer servir en els seus desplaçaments a les ciutats.
D'altres amagatalls dels grups de resistència, com la Balma dels Maquis, a llevant de La Mola, també tenien característiques semblants: situació en un lloc enlairat, amb bona visibilitat i accés complicat.
La Foradada del Morral d'en Bens va recuperar el seu ús "civil" als anys seixanta, quan van començar a  anar-hi els últims ocupants de Can Bofí: les famílies Pagès i Puig.
La boca nord de la cavitat queda amagada sota una de les agulles del Morral d'en Béns. Per accedir-hi cal  despenjar-se per una paret fins un petit replà, que en pendent acaba en dues cavitats confrontades (i que probablement en el passat eren una unitat).

A l'esquerra hi ha una petita cavitat.


I, a la dreta, es troba la boca nord de la Foradada, amb unes dimensions destacades.

L'Armengol Gelabert, a l'impressionant mirador de la Foradada

El sostre, de forma triangular, supera els dos metres d'alçada. La boca sud queda penjada sobre el precipici. No es pot veure des de l'exterior perquè queda completament coberta pels arbres. Però, des del seu interior, si hi ha una visió panoràmica del sud de Sant Llorenç.

Vessant sud del Morral d'en Bens, on es concentren diverses cavitats
A la vessant sud del Morral d'en Béns hi ha diverses cavitats: sota els cingles centrals hi han (a l'oest) les dues coves Bellot (I i II) (com el seu descobridor Domènec Bellot) i (i a l'est) la cova Xica. I penjada es troba la Foradada, tot i que no es pot veure pels arbres.
L'estudi espeleològic de les cavitats va ser realitzat pel Xavier Badiella.
Al seu llibre "Sant Llorenç, Pam a Pam", en Josep Barberà també recomana als escaladors que, quan vagin a fer les agulletes del Morral d'en Béns, també aprofitin per despenjar-se fins el que anomena "el Pont Natural i la Cova de les Foradades"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...